RANTAI BURUNG HANTU HARAM ??

[maafkan aku jika entri ini membuat anda semua terasa hati , aku perlu menegur kerana aku tidak mahu dianggap sekongkol dengan benda ini , sudah bagi tanggungjawab kaum Adam untuk memimpin kaum Hawa ini]


Makin jauh aku teroka dunia ni makin takut dan amat merisaukan aku . Aku risau bagaimana negara aku , bangsa aku , yang paling penting agama aku iaitu ISLAM!! , Aku risau umat islam kini keliru dengan dunia mereka sendiri , mereka seolah seolah seperti lembu dicucuk tanduk ,


orang kata -
-"kau pakai ni , fesyen baru rugi kalau tak pakai"
-"tengok ni loket gamba 'BURUNG HANTU' ni , aku nampak dalam tumblr hari tu comel sangat sangat jom kita beli"


Inilah masalah orang kita , lawa sikit je baru puji sikit dah cair terus beli , tanpa fikir panjang . Tahukah anda , apa maksud burung hantu tu ? memang lawa , memang comel , memang bergaya kalau pakai , memang mudah untuk kita dapat perhatian loket ni tapi sedar tak kita , loket yang kita pakai tu loket siapa?siapa buat ? siapa yang promosi? . Maka , hari ni aku akan tunjuk kan pada kalian apa yang ada disebalik loket ini .









Apa semua ni ?? pernah dengar nama ini? FREEMASON ? pernah ? kalau nak tahu , mereka inilah kaki kaki DAJAL , mereka join angkatan DAJAL AL-MASSIH ni sebab nak HARTA , KAYA , NAMA , dan jangan terkejut kebanyakannya semua orang2 ternama negara kita , nama nama mereka cukup besar serta yang amat sedih sekali mereka ini antara nya orang islam .
















[KALAU ANDA PERNAH LIHAT SIMBOL ATAU APA JUA BERKAITAN DENGAN INI , DIHARAP ANDA DAPAT JAUHKAN DIRI DARI MEREKA ]

Bersusah payah RASULULAH S.A.W , berhijrah , untuk menyebarkan islam , mahu manusia ini selamat , mahu umat-nya hidup senang di dunia dan di akhirat tapi kita? apa kita buat? menjatuhkan maruah agama , sanggup murtad , sanggup bergadai maruah diri , bangsa dan agama.

tahukah anda mereka(pemuja dajal) tersenyum melihat kamu semua bangga dengan loket burung hantu itu , bagi mereka(pemuja dajal) burung hantu sebagai simbol ritual mereka , 

MAJORITI perempuan di negara kita memakai loket ni ketika bersiar-siar dan yang paling menyedihkan mereka memakai loket ini besertakan tudung , dan sudah teranglah mereka ini ISLAM , 

Maka kita kena hindar benda ni dari terus berluasa , kita kena peka !
wahai kaum Adam wahai kaum Hawa bangkit ! kita kena bertindak , kita kena halang semua ini.

Kita PERLU saling menasihati antara satu sama lain , kita kena PEKA , sebelum kita beli kita tengok dulu fikir dulu. takut kita tersalah beli , Mereka suka sahaja kerana rancangan mereka berjaya.




Maka aku sebagai wakil seluruh umah yang ingin menegur tapi takut ada yang kecil hati , kepada semua kaum Hawa atau Adam , berhentilah dari membeli , memakai loket ini , HARAM bagi kita umat islam memakai barangan dari mereka(pemuja dajal,zionis) . Kaum Adam , kita ni lelaki , tak perlu kita pakai rantai rantai ni , bukan cara kita , agama kita tak suruh pun ..

ANTARA sebab lain :

Membuat atau mengukir patung bagi objek  yang bernyawa secara lengkap segala anggota tubuh badan dan jisim dan bayang , sama ada  ia di alam bentuk manusia atau haiwan adalah berdosa besar.

Perkara ini disandarkan kepada beberapa hadis sahih Rasulullah S.A.W  yang memberi amaran  tentang azab seksa  yang akan ditimpakan kepada mereka  yang mengukir patung pada hari kiamat  kelak.

Apabila patung-patung tersebut di jadi kan perhiasan , maknya ia di jadi kan sebagai sesuatu  yang dimuliakan atau  ada unsur-unsur  penghormatan. Oleh itu , meletakkanya  dengan tujuan perhiasan  adalah perbuatan yang haram (berdosa). manakala malaikat tidak akan  memasuki rumah  yang terdapat patung.

SABDA RASULULLAH .

maksudnya : "Malaikat tidak  akan memasuki  rumah yang terdapat  di dalamnya  patung-patung  atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa"


KESIMPULANNYA:
-KITA BOLEH BERGAYA TAPI MESTI KENA GAYA , JANGAN SAMPAI KERANA BERGAYA ,AKIDAH KITA RUNTUH , MARUAH AGAMA TERCEMAR , KENANG LAH USAHA RASULULLAH DAN PARA SAHABAT MENEGAKKAN SYIAH ISLAM DAN JANGANLAH KITA TERGOLONG DI DALAM KALANGAN PERUNTUH INSTITUSI ISLAM DAN PEROSAK AGAMA.

[maafkan aku jika entri ini membuat anda semua terasa hati , aku perlu menegur kerana aku tidak mahu dianggap sekongkol dengan benda ini , sudah bagi tanggungjawab kaum Adam untuk memimpin kaum Hawa ini]

771 ulasan:

  1. ouw tanks
    ta pena jumpe lgi loket cam nih at skeliling sye klu jumpe nanti sye ckp gan org tu!!

    BalasPadam
  2. Pengajaran ini boleh diterima atau tidak dihiraukan. Takde makna ko nk post kt ruangan blogger neh cakap macam ko pandai sangat.

    Takyah sangat la ngan "typical meleis" haram jadah tuh pun. Ko pn meleis gak. maknanya ko pn sama2 la tipikal.

    Terima kasih atas pengajaran and panjang lebar pasal info tentang benda2 macam neh. Sangat dihargai tapi kesal dengan orang yang tidak kenal erti "pengajaran".

    Once again, pengajaran boleh diterima atau ditolak. xyah nk sibuk tulis kt ruangan komen cam keyboard warrior sangat.

    BalasPadam
  3. it just a fashion . naseb baek dye x ckp fixie , b boy , parkour , ray ban , oakley tuh sume freemason . klw x aq seligi dye

    BalasPadam
  4. kenapa ramai sangat nak emo pasal benda nie ? apa kene mengena dia minta izin kt "perempuan tu" . kenalan kee ?

    apa yang salah sini cuma burung hantu tak haram . yg haram hanya apabila seseorang menghiaskan dirinya pada badan samada kaum adam mahupun hawa . kerana perhiasan hanya di wajah dan dua telapak tangan . ditempat lain haram . itu baru konsep haram .

    kepada haiyum , burung hantu tk haram tau :). jangan mempermainkan halal haram . salah , berdosa . lagi berdosa seseorang yang sampai kn matlumat yg salah tau . :) .
    Assalamualaikumullah~ .

    BalasPadam
  5. Senang cite macam ni ah. Orang yang cetek agama memang suka memperlekehkan benda benda yang macam ginih. Orang yang tinggi pengetahuan agama akan sedaya upaya untuk mempertahankan sesuatu yang macam nih. Benda sekarang bukan sebab pemikiran otak melayu memang macam tahap boleh pijak pijak je. Orang cetek agama ni je otak dia layak dipijak! Kalau rasa Islam ni tak maju, tak moden, senang je cerita dia. Pergi cari agama lain gih. Tapi nanti janganlah dok merengek minta ampun bagai. PFFTT!

    BalasPadam
  6. Okay first of all,thanks for sharing.Second of all,manusia2 yang taknak terima or rasa benda ni bodoh,you don't hv to post comment yang rude.If you DON'T LIKE IT then leave,tutup window ni.Atleast this person share something.We don't know if it's true or not.Kalau rasa tak puas hati pergi tanya ustaz or ustazah.Bukan post comment keras dekat sini ye.I'm not on anybody's side.But atleast saya boleh berfikir secara matang untuk tidak berfikir benda2 kolot.Kata islam agama yang bersatu padu.Berbincang lah elok2.Family saya dulu Buddha tapi sekarang Islam.So saya rasa sepatutnya awak2 yang memang dilahirkan Islam patutnya menunjukkan contoh yang baik.Maybe bukan untuk saya tapi untuk agama2 lain juga.

    BalasPadam
  7. salam..
    mmg da jadik lumrah agaknya org zaman sekrg nih sush nk terima teguran even teguran tu baik..kat cni penulis blog nih juz share ilmu yg die taw..xpyh nk kate typical minded la,paranoidla..manusia xde yg perfect,n xde yg full knowledge bout everything, kalo nk tggu perfect segalanya baru nk tegur alamat nye takdela sorg pun manusia yg nk tegur menegur..berkongsi ilmu kan di galakkan,lg pun kalo da was2 atau bleh timbulkan slh phm dgn pemakaian rantai tu,baik dielakkan jer..kalo nk kate niat utk perhiasan xpe,abes kalo yg pakai rantai salib tu sebagai perhiasan jer niatnye di boleh kan ker?kita da kat akhir zaman,mungkin ada yg sedar dan ada yg tak sedar lg, tp agenda2 halus utk menyesatkan akidah kita sgt byk..n lg satu,tak perlulah guna bahasa kasar kalo nk menegur,kan tak elok..:)
    just saying..

    BalasPadam
  8. b.brutal, maaf ye, org nie sekadar nak bg pndptn dy.. x slhkan,, just pilih take it or leve it.. tpulang dri anda.. memangla suma bnda ikut niat... tapi adakah org pakai cam yuna n pkai rantai nie kerana ALLAH... org kata niat x mnhlalkan cara,, law cara kita btul n seiring ngan niat kita yang iklas krana ALLAH maka, apa yang kita buat 2 xla haram.. menyerupai sesuatu kaum 2 kan x boleh...bg saya pa yang dy cuba smpikan 2 mmg bermanfaat dan bukan btujuan tuk mnjatuhkan sesorg... kalau anda x nak trima terpulang tapi jangn nak marah2 kat blog nie...

    berpakaianlah seperti yang diajarkan dalam ISLAM...dan pakai rantai tue pkir dulu, nak pakai sekadar phiasan ke?? atau nak tunjuk kat org... “Katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka MENAMPAKKAN PERHIASAN mereka, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain jilbab ke dada mereka...”
    (An-Nur: 31)

    sekadar pndangan...

    BalasPadam
  9. aku nak kabor. anda yang sebenarnya taksub kepada freemason.

    kahkahkahkah!

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum . mohon copy boleh ke ?

    BalasPadam
  11. sian burung hantu.. comel2 pon dikatakan haram.. haih..

    BalasPadam
  12. what a reaaaaaaaally good entry!

    BalasPadam
  13. alhmdulillah,, masih ade yg mnyebarkn hal2 sebegini.. sbnarnya msh byk lg yg kite sume xthu.. pndainya org2 kafir ni cube utk 'ttup mate' kite dengan benda yg kite xjngka.. misalnya bendera zionis dlm pc kite.. utk yg membace, bace la dengan mate hati.. jgn di ikutkan perasaan.. benda 2 mmg cntk, tp lbey baik kte mncegah.. kaji asal usul sesuatu perkara 2.. berfesyen la ala kadar.. yg setuju dengan pndapat di atas, syukran.. yg x, mgkn x terbukak pintu hatinya utk melihat disebalik makna lambang2 tersebut.. pakat2 la kite berdoa agar islam diperkukuhkan dan sebagai muslim, berdoalh sesama kite..
    islam is the way of my life~

    BalasPadam
  14. sepa freemason ni?. kuat sangat ka nak jatuh kan islam?. gua tgk rilek ja tahun2 org nek haji. oh ya.. siapa yg cipta burung hantu ni dan menjadikan sebahagian dari makhluknya?. Allah kan.

    * alamak, di zoo tu ada burung hantu la. freemason!!!!.

    ** nasi lemak tu berbentuk piramid. freemason!!

    BalasPadam
  15. salam , nak mintak copy isi entry nie boleh ? nak post dalam blog ///

    BalasPadam
  16. freemanson ? again ? sembang pasal freemanson sampai sepuluh tahun pun tak habeh. back to basic la, intention kita pakai benda alah tu. no offense :)

    BalasPadam
  17. Tak terbaca komen2 semua ni.. Ada yang sokong dan ada yang tak.. Sy tak memihak mana2.. Niat Encik Haiyum memang baik.. Tak salah dia nak menegur.. Dan jangan pulak kita nak memaki hamun tak tentu pasal.. Apa pun semuanya bergantung kepada diri sendiri.. Tidak salah untuk berfesyen tetapi ingatlah di dalam islam ada hadnya.. Dan janganlah ikut sangat budaya asing.. Dan janganlah pulak cakap orang yang menutup aurat itu kolot dan sebagainya.. Sekian..

    BalasPadam
  18. huhuhu xsangka juga ekkk loket tu pun ada bda xkna...pnah juga minat nk beli ari 2 sbb tgok org pakai tp bila dah jumpa ttba hati mcm takut je nk beli cozz tgok mata burung tu...huhuhu rupanya ada sbb npe takut ari tu nasib bek xjd bli lau x mcm kita ni dah sokong dia org plak kan kan

    BalasPadam
  19. siapa yang cipta loket burung hantu tu ? dari negara mana eyh ?

    BalasPadam
  20. this is nothing but a theory. This theory based conspiracy is rather doubtful, You wouldn't know if it was true or not. Just because the owl is used as a tattoo or an architectural symbol, it does not mean it is a symbol of the freemason. people have got to stop being so paranoid. The owl is just another of Allah's creation and if we wear them it does not mean we are the worshippers of Dajjal. I thought the relevancy of any action depends on our intention. People wear it because it is pretty, not because they want to show off that they;re worshipping the dajjal. True or not? We cant really tell can we. But if you're not certain (syubhah) then don't wear it. The last thing you want to do is create a defamation. Don't get me wrong, I'm a muslim, but sometimes we have to think with our minds not with our emotions.

    BalasPadam
  21. assalamualaikum, saya cuma nak tegur para "anonymous" sekalian yang comment di post ni, kita sepatutnya hormat orang, jangan kita nak cakap orang ni narrow minded la, typical malay minded lah apa lah, tak tahu mengenai bangsa melayu or apa apa pun,cermin diri sendiri dulu sebelum perli orang lain :) kalau rasa macam post ni tidak betul pon, sifat hormat menghormati perlu sentiasa ada :) keep up the good work ;)apape pon, kita pegang kepada apa yang kita percaya betul =)

    BalasPadam
  22. ala . . ta payah la na hentam tuan punye blog nie habes habesan kann . cube fkr . . msti ad baek dlm informasi yg dsampaikan . . kte bknnye Allah nak turunkan hukum haram terhadap sesuatu perkara . . tp apepun , cube tnye USTAZ atau USTAZAH , tentang perkara ini dan baru boleh buktikan kesahihannya . tp bg sye entry nie srba sedikit bg sy pengajaran . :) shukran :)

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum! Saya post nie sebab saya rasa macam tak berapa puas hati dengan korang yang bagi comment negative.

    'asal bnde baru nak naik je , dan2 lah haram lah jadah ape lah .. tlong lhaaa .. dun be like narrow minded , negare da maju beb .. '

    HELLO! please lah. inilah yang orang kata maju sangat! jangan nak kata orang narrow minded or malay minded. kau tu bangsa apa? keling? nak kutuk bangsa sendiri jugak. haih. but malu bangsa wehh. benda yang dia post betul. tapi still ada orang yang kata bukti nie tidak kukuh dan ada sesetengah mengatakan yang ianya mengikut 'nawaitu' baiklah. terserah pada individu masing-2. tapi bukankah kalau kita masih memakai nya, ianya seolah-olah kita mengagung-agungkannya? dan macam korang kata, malay nie pantang tengok orang ramai pakai, dia pun nak beli. kononnya'trend baru' ok. kalau korang fikir macam tu, cuba korang fikir balik. kalau kita pakai, kita akan menarik orang lain untuk memakainya. tu dah kira macam menyebarkan benda nie. dan yang paling penting, macam entry nie, '(pemuja dajal) tersenyum melihat kamu semua bangga DENGAN MEMAKAI RANTAI INI. mereka menganggap rancangan mereka berjaya dan mereka semestinya gembira melihat comment negative kalian. jadi, tolonglah. saya hanya meluahkan pendapat saya. saya tidak kisah kalau-2 selepas ini, ramai yang akan menghentam saya. walaupun begitu, saya rasa berpuas hati kerana dapat meluahkan isi hati saya nie. akhir sekali, renung-renungkan lah comment saya ini.

    'jangan nak jadi moden sangat lah kan, tak bawa pergi akhirat pun. and remember, kita jadi moden pun selepas zaman kuno. jangan lupa itu, asal-usul'

    BalasPadam
  24. salam.. sara nak tanya haffiz.. blh tak kalau sara pakai loket dolphin.. sara suka sagt dolphin nih,, sebb dia cute.. kalau haffiz tak kesah. blh bg tau tak mungkin ad kburukan die mcm burung hantu ni.. sara masih tak beli lg loket nih.. takut nk beli.

    BalasPadam
  25. saya bukan nak kata saya tak setuju dengan apa blogger tulis, tapi saya cuma ingin penjelasan saja, dalam al-Quran ada tertulis ka bahawa lambang burung hantu ni "HARAM"? kalau makan babi tu haram saya tahu la mmg ada trtls.lagi satu, kena ikot niat la sama.saya x rasa sesapa yang memakai rantai burung hantu ni ada niat nak sembah dajjal. ia sebagai perhiasan,macam kes tudung yuna dan hana tajima sebelum ni.niat di hati biar betul,itu yang penting.sekian

    BalasPadam
  26. http://www.a-fashion-story.com/index.php?main_page=product_info&cPath=51_34&products_id=2686
    Adakah yang berbentuk seperti ini masih haram?

    BalasPadam
  27. sape yg komen negative nie mmg aku rasa korg nie tak takut mati.

    bende pakai gambar org,binatang or patung or pape je la da mmg dah memang haram so terima je la.

    tak payah la nak bangga dengan dosa yg korang buat.

    kalau rasa hebat sangat sila tulis article yg menghalal kan bende nie . jgn pandai komen je buat tak tau .

    org cakap kalau dah bodoh jgn nak tunjuk kebodohan kite . malu wei .

    lg satu mmg quran xtulis kot burung hantu nie haram , tapi jgn jadi bongok wei setakat kau carik "burung hantu" kat quran aku pn tak pasti la kau jumpe ke tak. tapi aku kompem la mesti ade nye ayat yg korang akan jumpe menyebakan bende nie haram.

    kalau nak menang bawak keluar korg punye sebab2 yg org bole pk pakai otak. stakat cakap open minded baik tak yah . mak kau shuffle?

    BalasPadam
  28. MUSE -Supermassive black hole

    BalasPadam
  29. i rase x pe kot kalo pakai rntai owl ni .. tp niat kne betoll

    BalasPadam
  30. kenapa kalau umat ISLAM bg tau haram ramai yg nk mempersoalkan....
    korang x tersinggung ke bila org kafir ckp ISLAM ni ganas....terrorist...
    bila yahudi cakap ISLAM ni terrorist x der saper pun nk bangkang...
    korang jgn jd mcm yahudi, nasrani yg mengubah ayat2 ALLAH utk kepentingan diri mereka sendiri...
    dan igtlah musuh2 ALLAH tu sentiasa cari jalan utk menyesatkan umat2 ISLAM....
    ALLAHUAKBAR....

    BalasPadam
  31. katakan walaupun sepatah ayat yg benar12 Disember 2011 3:55 PTG

    oit anith hazy....
    kalau camtu baik makan babi tp niat daging lembu....

    live to life...
    aku setuju dgn ko...perbuatan yg menyerupai sesuatu kaum yg sesat mmg haram...

    BalasPadam
  32. kenapa sume emotional nie...relex sudah..xsalah kan utk saling mengingatkan...msg2 ada pndpt...cume jgn lah kita pndg rendah bab2 agama ni..silap2 bleh murtad..tu je nak ckp..xsokong mne2..ada akai kita pikir molek2...:)

    BalasPadam
  33. http://du-freak.blogspot.com/2011/12/slander-or-truth.html

    my opinions and to justify my statement.

    BalasPadam
  34. Funny. I own a lacey owl necklace too. But owls are part of nature. Besides, sebagai seorang muslim, segala perbuatan kita bermula dgn niat. Jika kita tidak berniat untuk memakai necklace owl tu kerana perkara lain selain untuk kelihatan cantik atau trendy maka tidak sepatutnya salah. If u study the necklace closely, there aren't any other elements associated with other religions. I'm sorry. Ini bukan satu teguran mahupun pengajaran. It's just my personal opinion on the matter. BTW, your blog is very interesting. Please do pay mine a visit at this link: http://pinkcupcakemonster.blogspot.com/

    BalasPadam
  35. ala,sebenarnye memang elok pon takyah pakai rantai ni.lagi2 pompuan.nak tau sebab ape?bayangkan seorang lelaki terserempak dengan seorang perempuan pakai rantai owl ni.mata lelaki.faham2 je la.tgok balik position owl tu kat mana.hahaha.macam menggalakkan orang tengok dada anda.kalau pakai tudung,lagi la.x manis .ni pengalaman.no offense. :)

    BalasPadam
  36. assalamualaikum thanks kerana berkongsi maklumat yang amat berguna ini sebenar nya sya baru saja bili ini rantai burung hantu memang nampak lawa tapi bila saya dapat baca nasihat koe org yg rantai nie haram di pkai trus berubah fikiran saya x nak pkai nie rantai....terima kasih atas pemberitahuhan...

    BalasPadam
  37. assalamu'alaikum..
    kpd freemason level 69, bg sy mmg btol kite sbg umat ISLAM wjib p'caya pd Allah tuhan yg maha Esa. bg sy ape yg disampaikan oleh tuan blog ini ialah, rantai owl ini merupakan salah satu cara freemanson utk melalaikan umat Islam.. kte wjib prcaya pd ALLAH n at the same time kte kne berhati2 dgn freemanson nie supaya mereka x b'jaya utk merosakkan umat Islam.. jd sy harap anda dpt mesej dr ape yg sy ckp nie
    harap maaf klau ad yg slah :D

    BalasPadam
  38. mekom

    kalu bnde tk elok jgn la pakai mmg dulu emma pon beli bnde nie mmg nmpk comel tpy bile bce enty nie ad keinsafan sikit mmber emma ad beli now da hilng mngkin itu ad ikmahnyer
    kalu nk tau lebih lnjut tnyer la ustz or ustazah tk perlu la korng nk bunuh2 burng2 hantu tu pike la sikit
    kite ad akl jgn kan cbb dorng sembah binatang tk dose tu korng nk bunuh die..bkn sje mate or petk segi byk lg sombol2 yg tk elok...tngok la kad google.kalu dulu korng tk tau tk per itu tk dose skrng korng da tau da bce so jgn la buat...asal korng back up sangt burung nie perrfff tk paham laa...

    BalasPadam
  39. salam,
    terima kasih atas maklumat yg diberi...saya baru tahu pasal benda ini..tapi saya pelik laa nan orgorg yg dok cmment ni...kalau tak setuju tu..cakapla elokelok...tak perlu kot nak down an dak yg kongsi maklumat ni..die cume kgsi ape yg die tao...heyy,,kire untgla die nak kgsi..lau die tak kgsi korg tatao pape an???berterima kasih laa sikit kat org...
    lagi sato...org yg ckp "ni sume bergntg pada niat msgmsg"... nak cakap sikit laa...niat tak mghalalkan cara...
    contohnye ade org to mncuri laa..pasto niat die nak tlg mak die...halal ke bnde yg die curi to??takan,, so..lau dah haram to haram jela..takya laa nak ckp bergntg pada niat...
    minta maaf lau cmment saya ni mnyakit an hati...salam

    BalasPadam
  40. please wake up sume2 yg duk komen typical minded la bagai la..bergntung pada niat la...wake up la kwan2..HARAM tetap HARAM...pndpat msing2..tp hukum jgn la korang nk main2 kn..agak2 r..agame kite nie...xdenye ikot niat ke pe...haram ttp haram..die brdakwah..kalau krang x suke..bce je..jgn influence org lain..k..it same goes to..baju2 yg berunsurkn syaitan..nk kate ikot niat ke?? x...pk2la..jgn nk drop2 org je..k..haram ttp haram..ikot panduan la..

    BalasPadam
  41. i guess u just think too much abt this owl necklace. itu cuma rantai sja, sebagai perhiasan tanpa membawa sebarang maksud melainkan orang tersebut yang memakainya utk tujuan yg lain dan bukan sebagai hiasan. no offense k. chill. =)

    BalasPadam
  42. bukan nak kate ape b.brutal...
    yahudi,freemason akan menyesatkan umat islam dalam ape jua care...
    dari permakaian,idola,artis,care hidup da laen2 lagi...
    kalau tak boleh time tak payah la bace or pe wat pedulik je...
    but diakhirat nanti jawablah dengan Allah SWT...
    sebab tidak ambil pedulik pasal hal ni dan pandang bende2 ni remeh...
    jangan penah anggap sesuatu bende itu remeh temeh...
    fikir dulu sebelum berkate2...
    dah ditunjuk gamba2ny masih nak cakap cam tu ke?
    sebelum nak sembuh bace dan fahamkan dulu ape itu freemason baru boleh nak berkate2...
    but zaman sekarang dorang kate freemason 2 cool n ikot care freemason tp dorang tak sedar bahawesenye mereka sudah pon tergolong dalam anak2 dajal...
    anonymous cume nak sampaikan ape yg patut disampaikan bende ni memang benar dan perlu diambil pedulik kepada orang yg tau bab freemason la but klu yg taktau tu memang payah nak berkate2...

    BalasPadam
  43. for your information la kan. saya bukan nak cakap apa. tapi ada certain certain comment yang katakan ramai yang x boleh terima pendapat ni. well, in my opinion, sume yg comment ni setuju rantai ni x boleh dipakai. jangan la cakap ada yang tak boleh terima dengan cara kasar. thats rude tau tak. Saya ni pon ibadah pon belum tentu perfect. islam tidak menyusahkan. dia MENYENANGKAN. jadi. kalau nak kata lambang peace x boleh buat la, facebook x boleh guna sebab yahudi buat la. kebanyakan benda dekat dunia ni sekarang kebanyakannya yahudi yang buat. jadi kalau islam menyenangkan... kenapa kita nak larang semua benda? okay, yang berkaitan dengan rantai tu, dari pandangan saya, x boleh pakai sebab dia melambangkan BINATANG. bukan saya x percaya pada freemason, tapi, kalau semua yang dikaitkan dengan yahudi x boleh buat, x ke itu menyusahkan hidup kita?


    Saya ingin minta maaf la sangat-sangat kalau ada yang terasa. tapi, saya cuma ingin sampaikan yang jika kita buat sesuatu tu tanpa niat buruk di hati. xpe. contohnya, jangan la kita fikir buat peace itu haram sebab dia ada kaitan dengan freemason. kalau xde niat, x salah.

    btw, lambang binatang yang lengkap memang x boleh pakai ye. ;D

    maaf. saya cuma manusia biasa je

    BalasPadam
  44. SIMPLE, if niat kita nak pakai something tu hanya untuk berhias, so its oke lha kan ? coz sya pun ad satu rantai owl tuhh, bru sekali pkai.
    BUT, if niat kita pakai rantai tu kerana FREEMASON, go to heaven lha yer ;)

    p/s : kepada sesiapa yg tk setuju dgn coretan rantai owl kat atas nihh, relex k ? dy sebarkan nihh pun tok kbaikan kita,.

    BalasPadam
  45. burung hantu ke...freemason ke...yg penting hati/niat anda dalam agama islam...

    BalasPadam
  46. Gud..nice one ! thanks sbb berkongsi....
    ....
    nasib x berapa minat dgn benda2 mcm ni....hehe....

    BalasPadam
  47. Assalamualaikum,
    Isu ini dah ditanya kepada ustaz yg bertauliah. Katanya; ia adalah MAKRUH bkn HARAM. Burung hantu tak haram. Pakai loket udang,beruang atau pooh semua ada salahnya, tapi bukan seperti yang degemburkan freemason etc. Jgn diharamkan benda yang tidak haram. Dan jangan mensebarkan perkara yang salah. Boleh jadi fitnah. Niat awak baik, encik tuan punya blog tapi penjelasan dan kesimpulan memandai2 adalah tidak patut. Harap boleh terima kate2 ini. Sekian. *yg lain, udah2lah gaduh kat sini. Xmanis.comot benar rupenyer. :)

    BalasPadam
  48. saya ada baca beberapa komen yang ada,
    sorry to say sebab saya sgt setuju dgn penulis entry nie,bagi yang terasa dgn ayat dia,saya x thu selembut mana lagi harus dia tuturkan sebab saya rasa dah cukup sopan dia menegur tue:)
    and lagi satu bg yg kata back to ALLAH tue,ye betul tapi apa2 bnde yg menyerupai haruslah dielakkan betul x wahai kawan,sarry but then sgt bersyukur ble baca entry nie,buat saya lebih alert:) tq,salam...

    BalasPadam
  49. assalamualaikum..
    semoga Allah merahmati dan memberi nikmat kpd mereka yg berada di atas jalan dakwah.. jgn diambil kisah atas kata2 merek yg x memahami Islam dgn lebih mendalam cume yg penting kita bersama2 menyeru mnusia kepada kebaikan walau dengan cara ape sekalipun krn Allah pasti mengira dan membalas setiap amal kebaikan dan keburukan..

    BalasPadam
  50. terima kasih kerna memberi tahu sye...
    tpi sy dh trbeli...n dh prnh pkai ponn..tpi mse tu sy x tau..sy msti buang..

    BalasPadam
  51. thank you sebab sudi beritahu hal yang sebenar. kalau awak tak beritahu, mungkin sampai ke hari ini kaum hawa tidak tahu akan kenyataan ini :)

    BalasPadam
  52. Assalamualaikum. Entry yg bgus. Kepada siapa yg nak comment tegur, pikirlah dulu, jgn ckp je.. Manusia mmg ssh nk trima teguran.

    BalasPadam
  53. Cari la identiti yg selaras dgn islam.. byk benda2 lain yg boleh buat dari memakai rantai burung hantu ni.. bumi ni luas..!

    BalasPadam
  54. Thanks a lot for the information . k sy nak buang dah rantai tuhh :)
    writer ni dah share , so kita takk payah la nak bercanggah pendapat . terima jea . Assalamualaikum -

    BalasPadam
  55. burung hantu : kabalah , tuhan yahudi

    BalasPadam
  56. Terima kasih atas maklumat ini.
    Tetapi, saya ingin berkongsi sedikit maklumat. Bukan maklumat kosong. Saya pernah baca artikel dalam akhbar tentang hadis Rasulullah S.A.W tentang patung yang disimpan di rumah. Ustaz di ruangan akhbar tersebut menyatakan bahawa patung yang dimaksudkan dalam hadis itu ialah patung berhala. Sekiranya patung itu hanyalah sekadar mainan kanak-kanak, ia tidak tergolong dalam situasi "malaikat tidak masuk rumah" Terima Kasih.

    BalasPadam
  57. haram ? oh , baru saya tau . sebelum ni , kawan-kawan saya ada pakai rantai burung hantu . sampai saya pun dah 'ter'beli cincin burung hantu walaupun mak saya ada kata yang kalau pakai rantai macam tu , malaikat tak kan dekat dengan kita . tapi , saya buat bodoh je :P so , sekarang ni saya still boleh simpan ke cincin tu , tapi tak pakai ke ? nak buang , sayang . saya baru je beli 2 hari yang lepas . macam mana tu ?

    BalasPadam
  58. haha ape2 pun info semua dh sampai..atleast bacalah jugak sampai habis...yg dok bagi komen tu...semua tu dari pendapat masing-masing..terpulang pada semua menilai..ok chow

    BalasPadam
  59. mmg burung hantu tu xharam pun...
    tp, yg rantai berbentuk haiwan tuu....
    ianya makruh dipakai...

    cbb ape??
    rantai berbentuk haiwan nie lebih menonjol berbanding rantai2 yg leyn...
    so, xmustahil ia boleh membawa kpd fitnah dan syirik...

    mmg laa xberdose,tp, merBAHAYA...
    kiter yg insan2 yg lemah dan slalu wat dose nie xmustahil bleh dpt dose tuu....

    lagi satu jgn lupe, musuh2 ISLAM nie akn sentiasa buat plan utk menghancurkn umat ISLAM nie.. dr sekecik2 sehingga laa sebesar2nya....

    BalasPadam
  60. korang reti baca ke x?? info ne ckap klaw kita pakai rntai yg brbntuk brung hantu lengkap fizikalnya itu makruh dipakai bknye brung hantu tu sendiri HARAM!! korang jgn nk ptar blitkn kn info ne lak. nape korang nk jd cam yhudi gak ska ptar blitkn info n fkta?? ala x cntik pon pkai rntai 2..

    haiyum,pas ne ko cari info ttg statistik brapa rmai rmja prmpuan ngn lelaki melayu skrang yg dh hlng sucinya. kasi gegar lg ko pnye blog!
    :) menakutkan....

    BalasPadam
  61. Terima Kasih kerana sudi berkongsi ..

    BalasPadam
  62. Saya rasa hadis Rasulullah tu dah cukup kuat untuk sokong teguran awak tentang pemakaian rantai ni.

    Cuma saya rasa lagi elok kalau tak kaitkan dengan paranoia tentang Freemasonry. Kurang-kurangkan lah menggunakan konspirasi macam ni dalam berdakwah. Masyarakat kita ramai dah makin ramai yang rajin membaca dan bina pendapat sendiri. Kalau buka saja post terus nampak simbol-simbol Freemason yang digembar-gemburkan, tentu mereka rasa jelik dan terus tutup tab tanpa membaca mesej sebenar.

    Saya rasa terlampau taksub dengan konspirasi tu boleh jadi racun dalam masyarakat. Ramai yang hanya membaca tanpa berfikiran kritikal, setuju bulat-bulat dan kemudian share. Memang niatnya murni tapi kesan sampingan boleh jadi buruk. Kita menyebarkan benda-benda yang sebenarnya diragui kesahihannya.

    Islam itu mudah. Tak perlu buruk-burukkan orang dari budaya lain. Tak perlu sebarkan benci. Sebarkan keindahan Islam tu sendiri. Kita berbalik kepada yang asas.

    Maaf kalau menyinggung. Saya komen ni pun sebab saya rasa teguran saudara tentang rantai tu bagus disebarkan.

    BalasPadam
  63. http://en.wikipedia.org/wiki/Owl_of_Minerva

    "Often referred to as the "owl of Athena" or "owl of Minerva", it accompanies Minerva in Roman myths, seen as a symbol of wisdom because the owl is capable of seeing even in the dark and of vigilance because the owl is awake at night."

    It's just a symbol of wisdom. Some of your pictures even shows universities. I have to agree that others are pagan related but Freemasonry? Come on! The world is interesting enough without such conspiracies!

    BalasPadam
  64. kwn sy pon pki nk tgur tp tkut slh tgur plak..rsa nya klu bkn psl maksud disebalik loket ni pon mmg xleh pki kn..sbb bnda mcm rupa bernyawa

    BalasPadam
  65. terlebih lah pulak blog ini. kalau semue nye, elok xyah pkai papepon. bile dah telanjang kat luar haram la pula dari segi akhlak dan agame. so? elok mati je xyah fkir banyak? gitu? bile nak mati, nak bunuh diri, salah juga? last2 confirm gile weh!!!

    BalasPadam
  66. bismillahhirrahmannirrahim....
    biler manusie hanyer berckp dn bepikir menggunekn aqli tnpe mempedulikn naqli...berpikir lh sejenak...tgk blik komen2 kter..adekh kiter bedebat hanye utk mndpt kepuasan??kemenangan??utk tutup kesalahan kite slame ni??atau demi AGAMA ALLAH??sekirenye ingin berdebat,dpt kn dalil2 yg bernas..pndpt2 para ulama'..elakkn gune pndpt sendiri..peringatan buat diriku dn dirimu...
    assalamualaikum....selamat sejahtera ke ats kamu....

    BalasPadam
  67. thank youu tolong bagitahuu :.>
    YA ALLAH apa aku dah buat .
    aku baru jeh lepas beli HIKHIK :<

    BalasPadam
  68. ASSALAUMALAIKUM .

    TERIMA KASIH SANGAT DGN PENDEDAHAN YG DIBERIKAN . MEMANG SANGAT BER GUNA UNTUK MEMBANTERAS FITNAH DAJAL (FREEMASON $ ILLUMINATI) DUA GERAKAN BESAR YAHUDI INI DALAM FIKIRAN DAN KEHIDUPAN ORANG ISLAM KITA .

    RAKAN2 SEKALAIAN YG TELAH ATAUPUN BELUM MEMBERI KOMEN ,

    BERFIKIRLAH SEBELUM KOMEN . PERGILAH DISCOVER FITNAH FITNAH DAJAL INI . MMG TAK DINAFIKAN . SEMAU BENDA SEKELILING KITA MNGANDUNGI FITNAH MEREKA .

    MMGLAH BETUL ADA YG MNGATAKAN YG PALING BETUL NIAT SESEORANG ITU MELAKUKAN SESUATU , NAMUN HAKIKAT SEBENARNYA ORANG YAHUDI TERSENYUM GELAK KETAWA MELIHAT PENGARUH MEREKA SEDANG BERLELUASA .

    KITA TAHU , MUSUH ORANG ISLAM ADALAH ORANG YAHUDI SEJAK ZAMAN NABI LAGI . KECERDIKAN YG ALLAH BERIKAN KEPADA YAHUDI INI TELAH MEREKA GUNAKAN UNTUK SEBARKAN PENGARUH MEREKA MELALUI SEMUA BENDA INI LAH .

    SAYA HARAP RAKAN2 BOLEH MENILAI , DAN MECARI ILMU TENTANG ISLAM DGN LEBIH MENDALAM .

    APA YG SGT PENTING BAGI ORANG ISLAM IALAH , KTA MESTILAH MENGHARUNGI KEHIDUPAN DGN BERLANDASKAN ALQURAN & HADIS ,

    FIKIR2KANLAH . SEKIAN ,
    ASSALAMUAKAUM , SELAMAT BERAMAL

    BalasPadam
  69. kalau semua nak kaitkan dengan freemason.aku pernah terbaca,lembu pun pernah dikaitkan dengan freemason(now burunghantu pula).kasut nama pallas tu pun katanya nama dewa.semuanya ada nak dikaitkan.sesungguhnya,tolonglah jangan update blog kata itu haram,ini haram. tanya ulamak dulu boleh?lepastu dah dapat kesahihan barulah update ya.jangan buat orang keliru.please lah.kalau kita pakai tanpa niat nak agung2kan benda tu macam mana?it's just a bird!and of course lembu tadi hanyalah lembu.setiap agama,society ada kepercayaan masin-masingkan.kita takpayahlah ikut.

    BalasPadam
  70. Bukan niat nk mengentam sasiapa, tp diharap agar sesapa yg nk post blog or share kt fb tentang sesuatu perkara, tolong pastikan sumber yg diterima itu terbukti sahih. kalau setakat bersumberkan website, xleh dikira sahih. mintak pendapat org2 yg ada ilmu ttg benda tu. Mmg niat baik, nk tolong umat islam yg laen dab sebginya, tp pernah kita terfikir ke, yg menyebarkan berita yg xbetul boleh jatuh hukum fitnah. mcm berita ttg paderi melayu, holy water dlm botol jenama bistaria dsbgnya tu. bukan nk mengatakan blog ni memfitnah, tp kalau sesuatu yg kita xpasti kesahihannya, baik simpan dalam hati, dan jadikan panduan sendiri saja.

    BalasPadam
  71. senang je ckp buang terus , jual tak boleh ke?

    BalasPadam
  72. haiya . habis kalau orang dah terbeli tu mcm mane? . dah beli mahal2 kene buang pulak . tolong jawab soalan ni .

    BalasPadam
  73. tak cukup bukti lagi nih . try investigate lagi .

    BalasPadam
  74. kau da rujuk jabatan berkaitan untuk mengistilah kan pemakain rantai burung antu ni haram ? majlis fatwa x cakap ape pun lain kali saya rasa encik perlu merujuk ke JAKIM ataw Majlis fatwa sebelum mengeluarkan kenyataan haram ke atas sesuatu benda atau pemakaian seseorang . Kita ada bada berwajib yg bole memfatwakan sama ada sesuatu perkara itu mengikut lunas islam atau pun tidak . Ambil contoh yoga . Ia telah diharamkan oleh majlis fatwa dan buktinya pelbagai press release telah dilakukan di akhbar mahupun di dada media . Tindakan anda ini bukan nya menyeru kepada kebaikan tetapi menakut-nakutkan individu lain .Sila rujuk ke pihak berwajib sebelum anda menulis sesuatu fakta . Anda perlu ingat yg hasil penulisan anda yg anda rasakan sekadar untuk ingatan boleh menjadi isu yang besar .

    Sekian .

    BalasPadam
  75. salam , nak tanya boleh .
    based on this hadis
    maksudnya : "Malaikat tidak akan memasuki rumah yang terdapat di dalamnya patung-patung atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa"

    gambar manusia , (diri sendiri , keluarga) tak boleh letak jgk ke?

    BalasPadam
  76. assalamualaikum :)

    aku pening dengan Anonymous said . aku tak taw ape yg dye mrepek dalam ney . kejup sokong ney . kejup laen . manea satu ney . n lagy satu . sebelum ceramah org . koe tukar name koe dlu . ibubapa kita dah bgy name cntekcntek . so gune name sndri . n satu lagi . koe tayah comentcoment post org kay . :)

    pasal blog ney aku sokong sangatsangat . so korg ta pyh la na ckp papea . just ney sebahagian dakwah . tak salah kita nak dakwah . n bgy yg tak taw pasal owl ney . kalau korg nmpak korg tengor . korg jangan buad dono jea . n kalau korg ta berani nak degor . korg buad la papea yg patot . otak dan akal adea . so kita kne la berpikir . ALLAH da bagi semua nye kat kita . so berpikir la .

    untuk tuan blog . thanx 4 imformation . just ney pon bru taw . n aku mntak maaf lau adea buad yg terase . just nak menegur jea sesama islam . n sye nak share cerita dlam fb . just mahu mntak kebenaran . maaf .

    assalamualaikum :)

    BalasPadam
  77. ASSALAMUALAIKUM...
    BG YANG MENGAKU DIRI ISLAM DAN SAYANGKAN ISLAM..
    XPAYAH LA KORG NK TEGAKKAN BENANG YG BASAH..
    MUNGKIN ADE TERSILAP PENULIS BLOG NI TNTANG SDIKIT FAKTA..
    TP PAKAI RANTAI BG LELAKI TTAP HARAM!!!
    CUBA JGN JADI KURANG CERDIK..
    AND LAGI SATU..
    KAN DA ADE DIA TULIS..
    MMG MELUKIS BENDA HIDUP ADALAH HARAM..
    KALAU KORG X TAU HUKUM JGN MAIN SEBUT JER...
    KLU LUKIS PN DA XBOLEH...
    APE LAGI NK GANTUNG KAT LEHER KORG TU..
    OPEN MINDED KE HAPE KER..
    HUKUM ISLAM TETAP YANG UTAMA...

    BalasPadam
  78. Salam Adib. Anonymous tu bukan nama. itu cuma pengganti nama bg org yg xde blog, xde google acc dsbgainye (ataupun saja xnk bgtau identiti)

    berbalik kepada isu ni. mmg betul ni sbhagian dr dakwah. xsalah nk berdakwah, tp apa yg kita dakwahkan itu terbukti betul ke? kalu boleh, masukkan bukti2, hadis2 dsbgainya. barulah pembaca boleh berfikir dengan sebaiknya. contoh http://basri.my/hukum-memiliki-patung-atau-teddy-bear.html
    kalau ada sokongan mcm ni barulah boleh jadi sumber yg dipercayai.

    ya, mungkin blog post ini hanya pendapat peribadi penulis, tapi dgn platform blog ni, mungkin membawa kepada terjadinya fitnah. ditambah pulak dgn penyebaran cerita di fb dan sebagainya.

    maaf sekiranya ada yg terasa. cuma sya cukup serabut melihat rakan2 di fb asyik share berita2 yg kadang2 xmunasabah langsung.

    harap platform komen di blog ini boleh menjadi sesuatu yg memberi faedah secara ilmiah, bukan sekada melepaskan geram.. salam

    BalasPadam
  79. entry yg mmg bgoz gile... spe-2 yg x stju ngan entry ni jgn la mrh-2, tego elok-2 eh

    BalasPadam
  80. assalammualaikum.. terima kasih ats informasi.. yup, freemason adalah salah satu cara kaum yahudi menyesatkan akidah umat islam.. jadi, sebagai saudara islam.. kita berhak untuk menyedarkan saudara yg lain.. ini kerana, suda termaktub dalam sebuah hadis.. wanita adalah golongan yang mudah terpedaya dengan fitnah dajjal.. mengikut komenkomen di atas.. memang kita tak salah untuk berfesyen.. tp , berfesyen kenalah mengikut dasar yang telah ditetapkan dalam islam.. sekali lagi , seperti berhibur, tidak salah jika kita ingin berhibur.. tapi, pabila seseorg salah memeilih cara hiburan yang diingininya.. maka, haramlah cara itu.. tapi menurut ustaz saya.. kitatidak boleh terlalu taksub dengan semua ini.. kerana telah banyak yang diciptaoleh yahudi untuk menyesatkan akidah orang islam.. jadi, buatlah sesuatu dengan berlandaskan niat.. bagi kaum hawa.. perhiasan zahir hanya halal kpada suami dan saudara lelaki yang mahram dengannya.. wallahu'alam..

    BalasPadam
  81. kalau pakai loket laen? maybe loket gamba cartoon? boleh kee?

    BalasPadam
  82. perempuan pakai rantai sahaja hukumnya harus. lelaki haram pakai rantai, kecuali gari PDRM, gari Penjara.

    BalasPadam
  83. dalam hal ini, rantai ada ukiran burung hantu. untuk orang asli boleh lah pakai. yang orang Melayu Islam nak pakai buatpa ? tarik perhatian mata-mata lelaki gatal untuk perhati dada kamu(orang perempuan)? dalil pengharaman:

    (i) Hadits Bukhari dari Muslim Ibnu Shabih Abu Dhuha berkata:

    كنا مع مسروق فى دار يسار بن نمير فرأى فى صفته تماثيل فقال سمعت عبدالله (ابن مسعود رضى الله عنه) قال سمعت النبى صلى الله عليه وسلم يقول إن أشد الناس عذابا عند الله يوم القيامة المصورون

    Maksudnya: “Kami sama-sama Masruq di rumah Yasar Ibnu Numair, tiba-tiba dia terlihat di ruang rumah itu ada beberapa patung.” Lantas dia terus berkata: “Aku telah mendengar daripada Abdullah bin Mas’ud berkata: “Aku mendengar Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bahawasanya manusia yang paling berat azabnya di sisi Allah pada Hari Kiamat ialah para pembuat gambar (patung).”

    sumber:http://ustaznaim.blogspot.com/2011/12/fatwa-perhiasan-patung.html

    *bro.b.brutal, jangan open-minded sangat sampai masuk ideologi sekular.
    *Hal ini tiada kaitan langsung dengan freemason atau illuminati. ianya atas KEBODOHAN dan KEJAHILAN orang-orang MELAYU ISLAM yang SIANG MALAM DOK BERSUKA-RIA.

    *kasar? habaq bekbek takde yang peduli.

    BalasPadam
  84. kepada sesiapa yang x terima pendapat tu.. janganla nak marah2.. org yg mengetahui kn wajib menyampaikan just untuk mengumumkan.. klu x terima sudah.. jangan nak marah2,.. just terima sebagai pendapat masing2.. terpulang la pada diri sendiri nak pakai atau x.. kepada yg menumumkan hal ni tahniah di ucapkan sebab dah pn menyebarkan benda yang betul.. tanggungjawab dah pn terlaksana sebelum jadi lebih teruk.. betul x? hanya orang yang berakal dan beriman yang akan menerima pendapat dan mengkaji balik kenapa ada hot issue macam ni.. Bak kata Meet Uncle Hussin "Tanya Sama Pokok Apa Sebab Goyang.. Jawab Angin Yang Goncang".. Masing2 pn dah tau dunia dah semakin hampir kepada hari kiamat.. dalam hadis dan quran pn ada cakap semakin dunia menghampiri kiamat, semakin terjadi benda2 pelik di dunia ni.. dan semakin banyak kiamat kecil di dunia ni... ini la salah satu kiamat kecil.. jadi, kaji la semula diri kita macam mana.. Salam

    BalasPadam
  85. nasib tak beli sbb kurang mint..blilah rantai bentuk love..comey skit..ta ad mslh..

    BalasPadam
  86. Tak perlu terlampau paranoid tentang konspirasi. Banyak lagi anasir-anasir jahat yang lebih sahih, lebih jelas yang kita perlu risaukan. Risaukan kekurangan pengetahuan tentang guidance dan parenting di kalangan ibu bapa. Risaukan tentang media mainstream yang menggembar-gemburkan perkara-perkara tahyul. Risaukan sistem pendidikan yang seperti gagal mengurangkan gejala sosial.

    Tak perlu risaukan tentang Freemason. Mereka cuma satu persatuan dari barat. Ingat, bukan semua yang bertentangan dengan budaya kita itu jahat, keji dan hina. Bukan semua agama lain sibuk nak sebarkan pengaruh mereka. Yang penting kita sendiri kena dalami agama sendiri. Tanya dengan orang yang arif, bukan sibuk sebarkan apa yang dijumpai di blog tanpa usul periksa. Banyak yang anda boleh share, yang lebih asas dan memberi manfaat kepada rakan-rakan Islam kita. Share lah ajaran-ajaran Islam yang indah-indah. Bukannya sebarkan benci dan paranoid.

    Saya bukan menegur untuk menang. Saya fikirkan keberkesanan dakwah dari pihak tuan-tuan. Ramai antara kita terutamanya remaja susah nak terima dakwah kerana sikit-sikit itu tak boleh, ini haram, itu budaya barat, ini Freemason, itu Yahudi. Semuanya takut. Bukannya salah cuma kurangkan lah fokus ke arah itu. Baliklah ke ajaran Islam yang asas. Kuatkan yang itu.

    Seperti saya katakan, banyak lagi yang jelas kita perlu risaukan tentang sekeliling kita. Cerminkan diri. Contohnya, seburuk-buruk orang kafir yang kita benci, kita pandang serong, pandang hina, ada mereka buang bayi? Remaja-remaja Melayu Islam juga yang buat onar terkutuk macam ni. Di mana mereka belajar? Dari budaya barat? Tidak, budaya barat cuma menayangkan seks yang biasa bagi mereka. Masalah utama ialah ibu bapa yang tidak memberi guidance tentang apa yang remaja lihat.

    Oleh itu, usah bazirkan keringat dan semangat berapi memerangi benda-benda seperti Freemasonry.

    BalasPadam
  87. Assalamualaikum wbt.

    Kalau nak tegur tu, tegur la baik2. Nawaitu dia posted ne untuk kebaikan kita. Kalau tak nak terima "opinion" dia, then don't. No need la to maki!

    Mengenai penyerupaan/peniruan kepada orang kafir, Nabi -sallallahu ‘alaihi wasallam- bersabda;
    “Sesiapa menyerupai satu kaum, ia dari kaum tersebut” (HR Imam Abu Daud dari Ibnu Umar).

    And pasal tudung yuna yang macam sister kat gereja pula tu, memang tida2 la. Sebab tengo nawaitu si pemakai juga kan. Tapi nya,

    Cara pemakaian tudung yang dituntut oleh Syariat ialah dengan menutupi seluruh kepala (rambut), bahagian leher dan labuh hingga ke dada. Ini sebagaimana arahan Allah:
    “Dan hendaklah mereka (yakni wanita-wanita beriman) melabuhkan tudung-tudung kepala mereka hingga ke dada-dada mereka”. (an-Nur: 31)

    TOLONGLAH. ORANG YANG POST PASAL RANTAI BURUNG HANTU NE UNTUK KITA. DIA TRY BUAT BAIK TAPI KAMU PULA SALAH MENILAI. MANA BOLEH.

    Jadi fikir2la dan selamat beramal. MALAYSIA BOLEH! Hehehe :3

    BalasPadam
  88. oh ok.
    kalau macam tu kita buat buat satu badan yang akan bunuh semua burung hantu dlm dunia ni sebab diorang sekutu freemason.

    BalasPadam
  89. still cinfuse...mcm mne dgn haiwan lain...? teddy bear..?

    bnyk pula bnde d'hram kan...seolah-olah menganggap islam sbg agama yg m'bebankan..........

    bukan sesuatu perkara yg dlakukan bdasarkan nawaitu ke..?

    hafiz tlg coment n explain

    BalasPadam
  90. okay chop chop, yang pasal ukiran patung tu actually,die haram kalau orang tu dia ukir patung tu sebijikkkk sebijikkk seperti apa yang dijadikanNya. bukan binatang je,manusia pun. maksud sebijik tu adalah seperti apa yang diukirkan seperti itulah yang dilihatnya. sebab bukan apa, kalau camtu,teddy bear sume kire tak boleh la? faham tak skrng? saya tau mende ni pun sbb saya pelajar art and design. kita boleh menggunakan unsur unsur alam tapi bukannya tiru sebijik2. itu baru HARAM. yang lagi satu saya setuju yang pasal nawaitu. niat kite ni, ALLAH je yang tahu. tapi takpela,mungkin awak pun risau kan kalau2 melayu ni semua rosak pasal freemanson bangang ni, betul la niat awak tu :) plus, aku benci betol la orang cakap TYPICAL MALAY NI! apa? kau dah mat salleh sangat? kau bukan MELAYU ke ? hah? kesian betul.

    BalasPadam
  91. kritikan itu baek..tp..tak perlu nak gune ayat2 yg boley wat org laen terasa...komen saye nie bukan untuk si penulis blog...tp kepada si pengomen2 yg bajet Bagus....ape2pon..bile da terase atau terdetik dihati yg perkare tu boley menyesatkan ...better elak....thats all...thanks yer 4 de information.........Allah Maha Mengetahui...setiap aper yg berlaku...n niat sebenar si penulis...

    BalasPadam
  92. sebernanya , kalau kita pakai memang boleh , tapi kalau kita pakai hanya untuk menyembah freemason maka haramlah jadinya :) so , renung renungkanlah -,-

    BalasPadam
  93. mrepek la freemason ni. percaya je kat bnda2 mcm ni smpai la jd paranoid. klo nak tau, idea pasal freemason pe kejadah ni, sume datang dr the arrival. tau x the arrival tu amik bukti dr alquran, taurat and bible. the problem is, boleh ke kita percaya lg kat taurat and bible ni? sumber2 dr the arrival tu, dorang tafsirkan alquran, tp ada x dorang kata dr ulama mana? x de kan. so, org bodoh pergi percaya terus tnpa rasa apa. konon2 nya atas dasar islam, padahal itu la cara dorang nk sesatkan org islam

    BalasPadam
  94. thanx coz buat article ni...baru sy tau.xsalah kalau ianya utk kbaikan..kan???

    BalasPadam
  95. alh..
    rlex ah korg ni pun...
    ok pe dia tolg ckp kn...
    atlst kte thu....
    x salah ingat an same lain..
    so x yah ah nk marah or bebagai g....
    pe da...
    APTB

    BalasPadam
  96. bg umat islam yg dh beli rantai owl tu.. jgn laa buang. sedekah laa dgn kwn kwn yang non muslim. InsyaALLAH. pahala free free :) daripada buang kan membazir.. thanks for the info btw .

    BalasPadam
  97. it just fashion style....jgn lah sampai memuja pulak,pakai buat bodoh sudah....rileks suaaaahhh....

    BalasPadam
  98. kepada mereka yang tidak tahu...Nama sebenar kumpulan freemason adalah knigth templer...diorang dah lama wujud...kalau nak kepastian boleh cari kat google atau wikipedia....

    BalasPadam
  99. Tgk la sendiri,,Remaja islam sdiri mahu mempertahankan undang2 dan buatan kafir laknat..Apabila runtuhnya akidah seseorang Amat ssh jika hendak membawanye ke pangkal jalan..Trima kasih bro kerana saling ingat mengingati dan perkara ini amat dituntut dalam islam dan lebih2 lg didunia akhir zaman ni.."Umat Ku diakhir Zaman Amat ramai,Ttp tiada yg berguna,tidak menakutkan musuh,Meraka ibarat buih2 dilautan"

    BalasPadam
  100. perkara d atas ada yang benar jg..ambik la iktibar...klu korg buat..dapat jg pahala...x ye la marah2 yer..

    BalasPadam
  101. kalut ngn loket burung antu plak dah..patung burung antu pon dah haram(suma patung2 y mnyerupai binatang2 y hidup).blajar agama x deme suma2 neh?xyah dok kalut ngn freemason la itu ini la..buang masa..amik sejadah p smyng dulu bg penuh..hak tuih!akidah xbetol dok kalut!

    BalasPadam
  102. Salam , thanks for sharing :) .

    BalasPadam
  103. salam....kalau tgk bnda ni mg comel sgt...saya pun tepikat..tapi bg sya la...nama pun burung..makhluk ciptaan ALLAH SWT...YG JD FREEMASON sb freemason yg nk jdkan dia sbgai simbol bis kalo dia plih kucing kita tak leh bela kucing la?sdgkan da trg2 kata tak haram bela kucing....so niat awk mg tersangat baik n sya bangga sgt sb da tak ramai org islam yg macam awak...for me this is one point of jihad..a big congratulations for u..kalau ade dalil yg ckp bnda ni haram mg ptut sume org bhti pakai...tapi kalu d sebabkan simbol freemason je parah la kita sbab simbol dia mcm2 kambing betanduk tu pun simbol dia..takan sb dia kita nk bhnti mkan kambing plak kan?sb zaman nabi dulu pun ni makanan rutin drg....so...pada yg nak ikut n paham...ikutla tapi kalo pada yg rasa tak puas ati n tak pham pkla mana baik kita ni da tua da...pasal blog plak mg sume nye yahudi yg cipta tapi jangan lupa sapa yg bagi yahudi akal dan fikiran untuk cipta bnda2 mcam ni...ALLAH SWT...so tkde pe yg nk d banggakan dgn YAHUDI LAKNATULLAH ni...KAGUM boleh...amik iktibar di atas kebijaksanaan drg....maaf kalu apa yg saya tulis ade yg tersinggung... salam

    BalasPadam
  104. Cukup semayg suda ..jauh la dr bende2 pelik ni...

    BalasPadam
  105. Salam,
    Terima kasih berkongsi maklumat..utk yang da was-was tu mintak la pendapat ahli ulama or ustaz..skrg pn ustaz kebyknnya da ber fb tujuan berdakwah..minta pendapat yang lebih arif..bukan menyalahkan penulis tp seeloknya berbincang dgn org yg lebih arif dalam bidang agama.bahaya kalau tersalah bg maklumat..silap2 boleh terpesong.
    sekadar mengingatkan..

    BalasPadam
  106. Lpas ni kalau freemason guna kuda dgn kancil, ferari ngan produa kancil kire nya pon haram gak lah kn? mcm tu? jgn lah mcm tu kawan, binatang ni dah idop lame dah. org2 zaman dulu mmg suka memuja binatang. ada ritual puja kambing, ular, gajah and even matahari pon ade yg memuja. Xkan lak pas ni keluar article "HARAM KELUAR DISIANG HARI" sbb org mesir dulu sembah Amun RA? don't be so naive. Allah SWT dah ciptakan alam dan isi kandungannya sebaik2 ciptaan. semua ada baik dan buruk and xkan lepas ni nak suruh orang keluar berjihad bunuh semua burung hantu? sbb burung hantu kan Freemason!!!

    BalasPadam
  107. Assalamualaikum!
    hmm saye da agk msti ade yg x stuju bile entry mcm gini di post. yg pling mngcewakn mereka yg mnentang dn mngatakn pmilik blog ini tlah mlakukn tndakan yg bodo merupakn org ISLAM! anda yg x brpuas hti dgn entry ni brbicara sprti anda seorg yg BIJAK! dn mnghina kaum seagama anda sndiri! pmilik blog ini hnye mnjalankn tnggungjawabnye sbgai seorg mnusia yg beragama ISLAM! sptutnye anda mnyokong dgn tindakan dia! bkn dgn menentang! ingat ALLAH itu MAHA ADIL! anda brase sgt puas stlah brjaye mnentang pndpt kaum seagama anda! malah dia dgn hati yg ikhlas mnrime shje kritikn anda! saye mnulis disini bkn krane sye ingin mmbls blik tindakn anda tpi cume ingin mngingtkn bhawa anda sptutnye brfikir dhulu sblum mnulis disni. tindakan anda sbnrnye mrupakn satu bntuk penganiayaan! apatah lgi trhadap kaum seagama anda sndiri! anda brnsib baik jika pmilik blog ini memaafkn ksalahn anda atau dia x mnganggap anda brsalah. tpi jika dia trase teraniaya dn kcik hti akibat tindakan anda? ingt, doa org yg traniaya akn dimakbulkn! mngkin saye akan salah dn silap jika saye mngatekn saye fham knpe anda x brpuas hti. jdi mmg saye x akn fham knpe anda brtindak sbgitu. alasan yg sgt x brmunasabah! x akn la si pmilik blog ini nk post smue entry psal freemason pulak! jdi renung2 kn. org kristian dn yahudi mngatekan mnusia yg bragama ISLAM brfikirn smpit dn narrow minded! tpi jika anda sndiri mngatekn kaum seagama ISLAM anda sprti gitu mcm mne plak? fikir smule! stiap prkataan sseorg itu mncerminkn SIAPA dia yg SBNRNYE! jika anda rse was2 ingin mlakukn ssuatu tindakan, maka lbih baik elakkn tindakan trsebut. jika pihak mereka(freemason) tau anda brtindak mnentang sprti ini, mreka akn brase sgt puas krane anda brjye mnntang kaum seagama anda sendiri! NIAT? mmg sgt pnting! jadi? anda ade akal? FIKIR SEMULE TINDAKAN ANDA!
    Wassalam :)

    -ikhlas dri hti...

    BalasPadam
  108. korang korang sume, tolong lar berpendidikan sikit... yahudi n christian adalah 2 benda yang berbeza.. yahudi adalah bangsa, christian adalah agama.. lau nk cakap yahudi n christian adalah sama, sama gak lah yahudi n islam adalah satu benda yg sama... soo, pelisss la sgt2, pikir sblom tulis.

    BalasPadam
  109. err' first nak ucap thaks bnyk2 la ye kat kau sbb luangkn masa for our umat Islam tapi bnyk yang aku tak stuju nye ....and aku p'caye bkn aku yg tak puas hati tapi ramai lagi ....nak tau kenapa ?

    1.kalau btul bnde ni haram sb fremanson tak blh la kita nk brgaya lagi hehe.
    2.watak2 'angry birds' pun rmai yg ckp HARAM sb ape ntah ...ni yg saye tak bpe fhm..tapi salah satu sb nye ialah 'kedengkian' myb org yg buat aksesori ni dpt mnarik prhatian org rmai the trus jadi famous. so tak syak la ramai yg dengki kat dia sb tu timbul fitnah sana sini.angry bird now da famous tapi lps tu ade crita yg angry bird tu tak baik lah ape lah ..hana tajima pakai shawl pun org ckp serupa biara(mentang2 la dia dh famous) then kononye dia masuk islam , ajar org lain pakai tdung mcm dia just nak sesatkn umat Islam ! tak baik fitnah tau

    so jgn la terasa sgt ye ..rntai ni just burung ok and bukannye tnda salib..itu lagi la salah
    pape hal kt dunia ni semua ada fremanson,yahudi, kte jgn taksub sgt la ok :)kte perlu yakin semua tu tak lekat dlm diri kita ..laman sosial ni pun yahudi la ...bende yg kau post2 nie pun mnggunakn teknologi diorg so 'be open minded sikit ey' !!!

    BalasPadam
  110. Al-Quran dan Sunnah adalah jalan yg membawa kebenaran.....sekiranya kita hidup berlandaskannya pasti kita terhindar dari segala kemungkaran....

    BalasPadam
  111. b.brutal : kurang ajar sngat bahasa kmu .

    BalasPadam
  112. assalamualaikum... tq sgt2 sbb post entry sal rantai burung hantu ni... sy mmg x berminat sgt dgn rantai ni tp sy taw kwn2 sy rmai gemarkan rntai ni... so sy minta kbenaran nak share ke FB sy k utk kwn2 sy tu baca... tq once again.. and for those yg ckp u post dgn cara kasar, or whatever tu, abaikan dorang.. people judge each other differently.. so those yg always judge negativeeee tu abaikan je.. x kesah la u sampaikan cara kasar ke, cara lembut ke, yg penting u dah buka mata sesetengah pihak.. assalamualaikum :)

    BalasPadam
  113. tahu atau x tahu yang rantai bermotifkan burung hantu itu adalah haram tidak menjadi masalah. tapi kalau dah bermotifkan binatang atau benda hidup yang lain tu memang termaktub hukum haramnya. so jangan nak cakap "kitorang dulu tak tahu jangan lah nak tegur mcm itu ini, tegurlah baik2". sebab benda2 basic ni dr skolah rendah pun dah blajar. jgn nak salahkan org bila buat teguran kasar atau tak. bersyukurlah sebab ada lagi org yang concern nak betulkan jalan kita walaupun dengan cara yang salah. buang yang keruh, ambil yang jernih.

    BalasPadam
  114. assalamualaikum. aku sokong anonymous yg ikhlas dri hati yg kat atas tu. aku bkn nk brdebat kat sni tpi aku mnyokong entri kat atas & mmbrikn pndgn aku. bbrape pndgn yg x munasabah dri anonymous2:

    1) freemason mngarut dn x wujud.
    sape ckp freemason x wujud dn mngarut? kat al-quran ade dinyatakn sndiri freemason tu wujud.

    2) rantai burung hntu x ade kne mngne dgn freemason.
    da jelas lgi nyata rntai burung hntu mmg ade kne mngne dgn freemason.

    3) pkai je rantai owl tu klau rse selesa.
    korang yg ade ckp mcm ayat kat atas ni agak2 ler. org lain yg ade rntai owl tu ragu2 nk pkai ke x yg korang pulak dgn x rse brsala dn slambernye sruh dorang pkai je rantai owl tu. mmg bgus tindakan kau! alamatnye dosa dorang kau yg tnggung skli.

    4) mngaibkn org.
    korang yg kate pmilik blog ni mngaibkn org? msalahnye spe yg die aibkn? ke korang yg trase? korang pkai rntai owl ke? dia just bgi pringatan yg korang nk melenting x tntu pasal knpe? ke korang yg aibkn pmilik blog ni? tnye diri sndiri!

    5) pkai ikut niat.
    klau korang da mmg x prcye sgt tahap x tau nk ckp ape yg rntai owl ade kne mngne dgn freemason, baik kau pikir haram ke x jdikn aksesori mcm tu dkt anggota bdn korang? korang mmg x phm lgi ke? ke korang buat2 x phm? pkai ikut niat knon. bnde yg hram klau ikut niat sklipn akn ttap hram dn niat tu x mnjdi. bicara x srupe bikin!

    so aku nsihatkn kpd sspe yg trase ape yg aku tulis dn masih nk mnolak bnde yg haram ni baek korang pikir balik. klau korang nk tau aku antare pnyokong kuat anti-freemason ni. dn dlm lappy aku ni byk file tntg anti-freemason. smpaikn 2 bulan lpas lappy aku kne hacked oleh pihak freemason. dn dorang ade hntar warning kat lappy aku. sbgai balasan dorang letak file brunsurkn freemason dn simbol pmujaan dlm file desktop aku. antarenye gmbr brung hntu. dn yg pling aku sedih aku x bole delete file tu sndiri mlainkn hntr lappy aku kat kdai. tpi alhamdulillah skrang da okey. so take a note! aku sudahi dgn wassalam..

    BalasPadam
  115. Maaf..Kalau kita pakai ni tanpa niat apa2 mcm mana pulak?

    BalasPadam
  116. AINUR SYAHIDATUL NAJWA HASSIM19 Disember 2011 1:56 PG

    b.brutal...ini bkn psl narrow minded or anything like that...ustaz2 ceramah soh tutup aurat..so.,awk iNgat tdung2 cam yuna tue tutup aurat ke???..klau x tau psl aurat..pegi kaji dlu al-quran bole x...jgn nk maen ckp je...mulut spe yg cam loji skarng nie...ni bkn soal ikut niat or ikut hati..ni soal halal dan haram..soal hukum ALLAH!!!!..

    BalasPadam
  117. Menda nie ada betulnya jugak. tapi semua bergantung pada niat kita untuk pakai. pernah dengarkan, orang yang berzina+minum arak sepanjang hidupnya meninggal tap masuk syurga sebab mati dengan berniatkan nak selamatkan adik dia? :) ini opinion aku jea. korang suka tak suka, setuju tak setuju aku tk boleh buat apa.

    BalasPadam
  118. baru saya tahu ...
    dari x tahu ke tahu ...
    alhamdulillah ... :)

    BalasPadam
  119. Assalamualaikum :)
    hmm, i think what counts is your niat. plus org2 ni yg ambil burung hantu jadi simbol dorang. burung tu tak bersalah pun=.= burung tu sendiri pun ciptaan Allah SWT. and not many have read about this. so if they don't know and they don't have the niat to sembah or membesar2kan benda2 freemason ni, you can't completely blame them. to them it's just a pretty necklace of a bird. and if you really want to cegah this, tegur la budak2 tu bagus2. kalau nampak, nasihat dorang. kalau dorang tak terima tu dah between them and Allah SWT, at least you tried. :)

    BalasPadam
  120. sakai orang yang cakap 'pakai ikut niat' ..
    kau pakai niat nak berfesyenlah ye ! dah nampak benda takde faedah , nak tunjuk2 ..
    korang memang tak nampak lah kut fitnah dajjal ..
    zaman nabi tak pakai mcm tuh .. elok jer hidup kat dunia & akhirat lagi .. zaman moden abah hang , menjawab lah kau kat akhirat

    BalasPadam
  121. dak ni salah kaitkan je...da kene bang...

    xyahla nk kait kan ngan freemason..how about kaitkan bnda ni ngan bnda menyerupai bnda hidup n xle dipakai..as alat hiasan..so korg nk bang gak?


    aku just setuju ngan bnda ni coz bnda ni xdiubah...ape2...mmg sebiji2 gambar binatang..so xle pakai...if dijadikan perhiasan

    tp yg aku marah cam bnda yg elok2..tp diterblkkan la..di pandang dr sudut len la..then korg ckp bnda ni haram..adess..

    cntoh : lambang crocodile tu...bnda tu elok ja gamba buaya...tp yg korg terbalikkan..n mengimiginasikan tu kepada tulisan menyerupai ALlah..adoii

    then lady gaga punye lagu yg didengr secara terbalik..then dikatkan ngan dajal ke ape tah...adoi..bnda tu da elok2 dr dpn ke blakang dinyanyi kan..yg korg duk p terbalikkan watpa...mmg la bnyi len..nk tanya gak if korg wat bnda yg sama kat org yg ngah baca AL- Quran..korg p baca terbalk..ape bunyinye???

    tudung ni plak..xkesah asal bertutup aurat..if xtutup paras dada so no function la tdung tu kan...ikut ajaran ISlam je...xyah nk kait kan ngan sister kejdah sume..kan?kan?


    yg duk tegur2 admin ckp kalu xcukup solat 5 waktu tu..LA NI TUNJUK KAT AKU IF ADA UMAT YG DIGELAR AKHIR ZAMAN NI YG CUKUP SOLAT 5 WAKTUNYA SEPANJANG HIDUP DIE..MAI BWK JUMPA AKU....if ade pon..diterima ke??korg tau ke..?? nk tggu cukup 5 waktu baru leh tgur ssah la..

    yg korg tu dala confirm2 xcukup 5 waktu..da tu nk bang ble org cube sampai kan...ngan caci makian..pastu ikut lak bnda bukan2..sah2 umat akhir zaman..xpelah kubur len2..aku tau korg nk ckp tu...=)

    BalasPadam
  122. Yeahh :)
    Memang dunia nak kiamat dah.
    And at the end, jangan cakap takde orang tegur nanti :)
    Tabik sama blogger, berani berdakwah :)
    Bila kena tegur sikit, melenting bagai dah setengah orang.
    Teruskan usaha anda blogger (Y)

    BalasPadam
  123. First skali, thanks sebab dedahkan info ni. At least Hunny sendiri dah pakai pun rantai ni. Tapi masa tu sebab tak tau pape. Jadi pakai sebab berkenan dek design dia.
    So now dah tau, takkan la nak pakai lagi kan.
    Cuma, pasal benda2 taksub macam |Freemason| semua tu, tak yah lah dibangkitkan.
    Sebab, yg penting, niat memakainya. Org pakai rantai tu, bukan lah niat nak puja dajjal or apa.
    But just a fashion je.
    Kalau nak sebut pasal halal haram , bebudak yg sekarang ni , suka main Angry Bird, kan ada babi dalam tu, then haram la utk main?
    Niat main game sebab dorang suka main game tu. bukan nak puja babi pulak kan?
    Think positif.
    Memang kita kena jaga agama, jaga akhlak, tapi Allah jugak bg kita fikiran, utk kita berfikir sendiri, yg mana baik and yg mana buruk.
    Kalau niat kita baik, bukan la niat nak ke arah jahat, Allah maha mengetahui.
    Betul cakap certain org dalam komen2 ni.
    Tegakkan yg 5 waktu tu, Insyaallah , Iman kita dijaga Allah.

    Thanks :)

    BalasPadam
  124. bknnye pki rantai tu sbb nk membanggakn kump freemason tu.just tok berfesyen..sesungguhnye Allah Maha Mengetahui ape yg ade dlm hati setiap hambaNya..insyaAllah.

    BalasPadam
  125. kebanyakan komen semua annoying -,-
    klau rase korang tak percaya yang rntai owl tu haram , suka ati korang lah . jgn nak tulis komen mcm2 kt sini sbb nak mempengaruhi org lain . but for yess ! i trust yg rantai owl mmg haram dipakai sbb dah terang2 dijelaskan dlm alquran bahawa DIHARAMKAN memakai barang kemas atau pape jelah bntuk benda hidup . korang ckp blog ni pun kafir yg buat kn ? try think positive lah beb !!! ade guna nye jugak laman web seperti ini contoh nye , melalui internet jugak lah kite boleh berdakwah ! dunia makin maju , teknologi makin canggih tp manusia ? rasanye makin bodoh . think positive yaww :)

    BalasPadam
  126. Assalamualaikum,...tgk pade komen2 sblum ni fuuuuhhh sume berfikiran terbuka,semua tua2 blake pandai pikir sendiri,semua blajor agama bagus2 blake..rasenye penulis blog ni nok nyampaikan je tapi kena BOOM,sape makan cili dia terasa pedas...bagus jugok skali skala ade topic gini..ade lagi best ade yg kate ade kumpulan berdaftar pakai gok,.ape name kumpulan tu ek? Utara selatan dia kate..ahaha lantok ke lah...ahahha pelawok pelawok...hok bodo nok jadi bodo lagi hok pandai x mboh nok blajor doh ..mintok maaf la ye ambe nyebok dala blog nih,...hok komen2 berapi2 tu pasa ape dok buh name...sume buh anonymous bakpe dok buh name bab komen pandai sungguh berapi..pahtu takut orang tawu name ...pelawok sungguh...dakwoh dok kire tempat dok kire mase dok kire orang dok kire care...kalo rase nok trime ,trime je lah kalo doh base babel nak wat lagu mane...kalo rase hok ni salah betulkan loh tunjok la contoh supaya hok ni bule perbaiki ni dok gi BOOM lagi ade...mintok maaf skali lagi ye ..ambe ni naip pun dok pandai mane..ni luahan rase.Assalamualaikum

    BalasPadam
  127. harus di jauh kan,.. !! islam tetap hidup.!!

    BalasPadam
  128. brung anto yg x brslah pn da jd brsalh..haizz..pOsitive thinking pliss..=.=

    BalasPadam
  129. Errr, wahai penulis blog, terima kasih atas info ini. InsyaAllah saya akan tukar rantai ini kepada bentuk yang lain. :)

    BalasPadam
  130. Assalamualakum .

    Hey , nice entri haffiz . relax ok , take the negetive coment-2 tu buad dorongan .

    well , sini saia nak kongsi sikit la info sal mr.tedd .
    http://akudia-nya.blogspot.com/2011/12/para-ulama-berbeza-pandangan-mengenai.html

    BalasPadam
  131. xd name tlong bg ak 1 blog atau sumthing tentang FREEMASON ne...ak pon berminat gak gan pemerintah dunie ne...ak nak kaji ap yg mahluk tuhan yg derhake ne buat boleh ak melarang para kaum islam neh...ak xnak terikut sekali...dah banyak sangat freemason ne buat sampai manusie ne lalai...ne 6be ak
    0175245068...

    BalasPadam
  132. JANGAN CAKAP BANYAK BOLEH X..TERIMA JE LA APE YG DISAMPAIKAN JIKE BENDE TU BETUL,ADE YG TERASA KE APE?SYG KE NK BUANG BENDA ALAH TUH,,

    BalasPadam
  133. Harapkan siapa siapa sahajalah3 Januari 2012 9:49 PG

    Assalamualaikum...
    bukan nak memerli...tetapi,sekadar mengingatkan...memaki,mengutuk *dan yang seangkatan dengannya...bukan adab org islam,kan kalau kita berbuat begitu?

    tegurlah lembutlembut...tuan sana hanya menyampaikan...bukannya mangutuk...atau memarahi sesiapa...

    negara kita memang maju...tetapi :

    Membuat atau mengukir patung bagi objek yang bernyawa secara lengkap segala anggota tubuh badan dan jisim dan bayang , sama ada ia di alam bentuk manusia atau haiwan adalah berdosa besar.

    kan??

    semua dah maklum tetapi,buat tak endah...

    kalau setakat maju...tetapi akhlaknya...masya'allah...

    dan bukankah manusia yang menulis komen yang nonsense tu yang sepatutnya open minded..yer??

    hmm...renungrenungkanlah

    BalasPadam
  134. simple sentences..

    haram tetap haram and yang batil tetap batil!!!

    accept it with your open minded...
    jgn jadi kolot sgt...menulis yg ntah hapaper...
    org just menyampaikan..dye bleh memaki balik...haish!!
    ini ke adab muslim,hahhh???!

    attention: para penulis komen yang memaki entah hehapa

    BalasPadam
  135. aku pelik lah. knape haram? asal mende tuh sangkut paut dengan free mason jea haram? kite pakai sebagai accessory bukan sebagai ahli free mason. most of us kalau tak bace article nih pakai rantai owl tuh sbg accessory. now they all afraid nak pakai rantai tuh. plus they all dah membazir dengan membeli rantai2 tuh. why dont before wujud nye rantai nih article nih dah dibuat? so that diorang tahu ape yang patot and ape yang tak patot? kenape bile rantai tuh dah dijual dipasaran baru nak kecoh2 buat article haram lah ape lah? and kalau kite tengok cerite harry potter pon kire haram lah? same goes to legend of ghaul yang cerite burung hantu bagai tuh?

    BalasPadam
  136. Salam,
    now i read ur blog skrang rase berdosa.i have 1 necklace and 1 gelang.but jarang pkai.boleh dikira.ape perlu saya buat dgn rantai dan gelang saya tu?mmg dah lama ta pkai sejak ade terbace ustad ckp haram.ape nak buat eh dgn gelang n rantai tu?

    BalasPadam
  137. islam x suruh pun pakai rantai...
    tapi islam x larang pun pakai rantai.
    apa kes ni...yg mana 1 betul ni..adoii

    BalasPadam
  138. b.brutal....
    ko pakai rantai tu sbb tu ko bising kan?org nk bg ilmu xnak dgr..jdla bodoh sombong..brutal la sgt...

    BalasPadam
  139. terima kasih for sharing...sy baru terbaca & baru tahu...hmm...ceteknya ilmu bila difikirkan balik...mmg org kata ikut niat tp kalo benda tue dijadikan symbolism pada kepercayaan yang salah...fikir sendiri lah...=)
    teruskan menyampaikan ilmu...biar apa org kata asal anda da share..=)

    BalasPadam
  140. b.brutal mulut mcm longkang . tak setuju sudah lah . takyh komen . senangkan . ni loji segala masuk . baek awak tulis longkang sama tahap dgn mulut awk tu . haha . takley trima ape orang ckp . ape seyh .

    BalasPadam
  141. kebodohan ko nih dah macam org xde otak....sal ko xreply text2 org2 y komen nih...ko nih betul atau tidak...nk kuarkan fakta setakat logik pun xgune gak...ko nih cm org kuno je....xde hadhari pun...ce ko reply text2 org2 y cmment nih...bawu lah leh kukuhkan dakwah jalan islam y ko cube bawa nih...

    BalasPadam
  142. Assalamualaikum..
    Terima kasih atas maklumat yg Haiyum sampaikan...bagus..teruskan..bukan semua yg tahu tentang ni semua..malah,selepas alam persekolahan ramai antara kita tidak pergi mendengar ceramah2 agama..sekurang2nya seminggu sekali ker...kalau yg ada pun mungkin menonton rancangan2 di tv contohnya..seperti rancangan agama di tv9.....itu semua maklumat utk kita perbaiki kesilapan yg mungkin kalau bukan kita sendiri pun...orang2 sekeliling...lagipun..bukan hanya pentingkan makanan utk perut...tapi..makanan Rohani sgt penting sebagai seorg umat Islam..apa salahnya kita ambik ia sebagai satu kebaikan...bukan menghentam...lainla kalau diri kita sdiri penuh ilmu Islam di dada...dan sentiasa amalkannya...tapi..apa2 pun komen mereka...ini menunjukkan ramai juga pembaca blog ini....

    BalasPadam
  143. ya Alloh..
    na'udzubillaahimin'zaalik..
    terlaknatlah mereka yang menyekutukan Alloh dan Rasulnya..

    ya robbi Lindungilah dan Tuntunlah kami dalam jalan-Mu..
    terima kasih atas kabar ini sahabat.. :D

    BalasPadam
  144. saya nak tanya , kalau gambar kartun2 jgak tidak dibenarkan kah ? contohnya seperti DOMA, CJ-7 , DORAEMON , WINNIE THE POOH , UPIN DAN IPIN , ANGRY BIRD ? terima kasih.

    BalasPadam
  145. trima kasih atas teguran uh yea ..

    BalasPadam
  146. i bukan la baik sgt. tak taw byk pon pasal agama, tpi xdew la sampai tak taw ape2. tak salah nak pakai bende ni, sebab burung hantu tu bkn nye rekaan dorg. tuhan yang punye ciptaan. org je yg reka n salah gune. kite nak pakai tak salah kan? asalkan jgn riak, sombong n banggge n memuji2 burung tu. d point is org pakai nak lawa, bukan nak membangge kite pakai tu sbb kite memuji burung hantu.

    BalasPadam
  147. assalamualaikum...
    ramai orang komen so nak komen jugak lah..hehe
    saya rasa tak perlulah bergaduh pasal isu ni..
    semua manusia tak perfect.
    so kena sama2 membantu mengingatkan satu sama lain..
    walau apa pun benda tu..bergantung atas niat kita jugak.
    sekian~

    BalasPadam
  148. Ko Nak PErgi back-Up Yahudi Tuw Buat Ape Sengall . Lantak La Dia , Dia Yahudi Comfirm Masuk Neraka . Haish , PEKA La Ape Yang Ko Cakap Tuwh , LOL

    BalasPadam
  149. Thanks ye Haiyum Haffiz for the information. actually saye bru je cakap kt kawan sye yng sy nk beli rantai ni. sptutnya besok sy dh bayar tuk rantai burung hatu ni. rantai ni memang comeyl. tapi dh bile tahu rahsia disebaliknya , saye kata woww hodohnye rantai ni.. saye pelik lah orang yang marah2 bile bace blog ni? mane silapnye? macam lah diorang ni bagos sangat nak cakap orang silap.. xsedar diri betul lah haha -,-

    BalasPadam
  150. Adoyai...saudara saudari kt sini byk yg dah silap...its not about narrow minded or what..kalau owl tuh x da kaitan dgn freemason sekali pon,ia haram dipakai...sbb Rasulullah s.a.w dh larang kta...pk2 lah blik...cermin dri dlu sblum ckp org lain cetek pmikiran n sbagainya..

    BalasPadam
  151. jgn jd hmba fesyen sgt laa..... dr fesyen kite blh terpesong, bnda 2 haram sbb menyerupai amal dorang, wlaupn kite pkai sbb niat untk fesyen.... niat tidak boleh menghalalkan cara..... jgn la maki2 org 2..... die bkn ustaz.... ustaz pn kdng2 terlepas ckp.... terima dgn hati terbuka sudah laa....

    BalasPadam
  152. jgn jd hmba fesyen sgt laa..... xpyh nk perthnkn sgt fesyen ni, mati nnti pkai kain yg sama, balutan yg sama iktn yg sama segala2 yg sama jika islam..... dr fesyen kite blh terpesong, bnda 2 haram sbb menyerupai amaln dorang, wlaupn kite pkai sbb niat untk fesyen.... niat tidak boleh menghalalkan cara..... jgn la maki2 org 2..... die bkn ustaz.... ustaz pn kdng2 terlepas ckp.... terima dgn hati terbuka sudah laa....

    BalasPadam
  153. mohon share photo and some info. thanks!

    BalasPadam
  154. tak tahu pulak owl neh pernah jd feymes -,-'
    bila baca, baru aku tahu . aku pun ta pernah na suka burung hantu, haha . untung korang yg nak hentam blogger neh, crmin diri dulu . sekurang-kurangnya blogger neh berani ambil risiko untuk sedarkan umat islam . bila korang kritik ta tentu pasal, lapang sangat kea pemikiran korang tuu ? btw, cool writing :)

    BalasPadam
  155. sangat baik dan tumpang share untuk memberi peringatan kepada anak2 murid

    BalasPadam
  156. haha..bro...falsafah ko tu macam pelik la,.. Its a bird if you want it to be. Its "Freemason" if only YOU want it to be,...
    aku bagi ko satu example... budak jumpe air arak =D...pastu dia minum..then he said.. arak ni air biasa..tak anggap pun yang arak tu haram,.haram kalau kita fikir yang air arak tu sebenarnya arak..lol..fakta sikit please...kaji balik hukum hakam agama...

    BalasPadam
  157. http://ustaznaim.blogspot.com/2009/06/hukum-perhiasan-patung-binatangmanusia.html

    pada sape2 yang blur tu...tak tau sangat..meh baca sini..tanya pada yg lebih ariff..

    #Patung hiasan berbentuk haiwan adalah dilarang dalam Islam.Sebaik-baiknya gunakanlah perhiasan daripada pokok-pokok bunga sahaja.

    tak kira la niat korang ape skali pun...

    BalasPadam
  158. assalamualaikum.....pertama skali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara kita haiyum kerana sudi berkongsi maklumat walaupun sedikit sebanyak memberi manfaat dan pengajaran kepada umat islam untuk keaarah yg lebih baik :)....semoga perkongsian anda ini di terima baik oleh bangsa sendiri...jangan takut untuk berkongsikan lebih maklumat lagi pada masa akan datang...:)allahuakbar!!!!kepada yg x setuju dgn perkongsian dgn saudara haiyum ini anda berbanyakkanlah mengkaji dan mendalami ilmu islam...insaflah wahai anak ADAM dan HAWA!!!!!

    BalasPadam
  159. Burung hantu tu tak salah apa pun,semuanya bergantung pada niat.....lagi satu buat apa kita risau sangat pasal freemason ni jika jika sendiri telah bertahun dalam sistem dia....rantai tu dikira full figure owl ke....jawab admin?....

    BalasPadam
  160. tq atas perkongsian haiyumhaffiz,,teruskan berdakwah..semoga kita diberi hidayah ke jln Allah.

    BalasPadam
  161. Assalamualaikum,
    Nice info tapi sedih laa baca komen2 nie suma.
    As muslim we should be as one, not the other way around. So please stop arguing! :D

    BalasPadam
  162. Okey, lepas ni pakailah corak abstrak, tak faham lah sape yang cakap burung hantu ni comel =..=

    BalasPadam
  163. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    BalasPadam
  164. musibat...yg hampa pertikai tu bt apa..mau berterima kasih la dekat jantan ni..dia da jgk bg maklumat..pendedahan..harap hampa..buih..cakap pandai la...ni la sikap org kita..jantan ni bt benda baguih pun mslh..ala...nak lengkap panjg2 bt sendiri..

    BalasPadam
  165. lahanat...terima kasih xmau...bantai jantan tu trk2...awat ampa ja xbt..ckp pandai..

    BalasPadam
  166. Setuju. Banyak benda hidup yang juga manusia pakai untuk tujuan hiasan semata-mata. bukan untuk pemujaan atau keagaamaan. Kita tahu siapa tuhan kita. Kita tak sembah pun benda yang menyerupai binatang atau manusia. Mereka juga ciptaan Allah. Tentang patung tu pun kita bukan di zaman jahiliah. Tak kena Allah. Kita simpan patung untuk anak2 bermain dan hiasan bukan untuk tujuan sembahan.Pelbagai pandangan para ulama. Kita tahu itu patung tapi bukan untuk disembah atau dipuja. Tapi menjadi hiasn dlm rumah dan mainan kanak2... So, tak haram pun simpan benda tu dengan tujuan yang betul.Sesungguhnya hanya Allah maha mengetahui.

    BalasPadam