RANTAI BURUNG HANTU HARAM ??

[maafkan aku jika entri ini membuat anda semua terasa hati , aku perlu menegur kerana aku tidak mahu dianggap sekongkol dengan benda ini , sudah bagi tanggungjawab kaum Adam untuk memimpin kaum Hawa ini]


Makin jauh aku teroka dunia ni makin takut dan amat merisaukan aku . Aku risau bagaimana negara aku , bangsa aku , yang paling penting agama aku iaitu ISLAM!! , Aku risau umat islam kini keliru dengan dunia mereka sendiri , mereka seolah seolah seperti lembu dicucuk tanduk ,


orang kata -
-"kau pakai ni , fesyen baru rugi kalau tak pakai"
-"tengok ni loket gamba 'BURUNG HANTU' ni , aku nampak dalam tumblr hari tu comel sangat sangat jom kita beli"


Inilah masalah orang kita , lawa sikit je baru puji sikit dah cair terus beli , tanpa fikir panjang . Tahukah anda , apa maksud burung hantu tu ? memang lawa , memang comel , memang bergaya kalau pakai , memang mudah untuk kita dapat perhatian loket ni tapi sedar tak kita , loket yang kita pakai tu loket siapa?siapa buat ? siapa yang promosi? . Maka , hari ni aku akan tunjuk kan pada kalian apa yang ada disebalik loket ini .









Apa semua ni ?? pernah dengar nama ini? FREEMASON ? pernah ? kalau nak tahu , mereka inilah kaki kaki DAJAL , mereka join angkatan DAJAL AL-MASSIH ni sebab nak HARTA , KAYA , NAMA , dan jangan terkejut kebanyakannya semua orang2 ternama negara kita , nama nama mereka cukup besar serta yang amat sedih sekali mereka ini antara nya orang islam .
















[KALAU ANDA PERNAH LIHAT SIMBOL ATAU APA JUA BERKAITAN DENGAN INI , DIHARAP ANDA DAPAT JAUHKAN DIRI DARI MEREKA ]

Bersusah payah RASULULAH S.A.W , berhijrah , untuk menyebarkan islam , mahu manusia ini selamat , mahu umat-nya hidup senang di dunia dan di akhirat tapi kita? apa kita buat? menjatuhkan maruah agama , sanggup murtad , sanggup bergadai maruah diri , bangsa dan agama.

tahukah anda mereka(pemuja dajal) tersenyum melihat kamu semua bangga dengan loket burung hantu itu , bagi mereka(pemuja dajal) burung hantu sebagai simbol ritual mereka , 

MAJORITI perempuan di negara kita memakai loket ni ketika bersiar-siar dan yang paling menyedihkan mereka memakai loket ini besertakan tudung , dan sudah teranglah mereka ini ISLAM , 

Maka kita kena hindar benda ni dari terus berluasa , kita kena peka !
wahai kaum Adam wahai kaum Hawa bangkit ! kita kena bertindak , kita kena halang semua ini.

Kita PERLU saling menasihati antara satu sama lain , kita kena PEKA , sebelum kita beli kita tengok dulu fikir dulu. takut kita tersalah beli , Mereka suka sahaja kerana rancangan mereka berjaya.




Maka aku sebagai wakil seluruh umah yang ingin menegur tapi takut ada yang kecil hati , kepada semua kaum Hawa atau Adam , berhentilah dari membeli , memakai loket ini , HARAM bagi kita umat islam memakai barangan dari mereka(pemuja dajal,zionis) . Kaum Adam , kita ni lelaki , tak perlu kita pakai rantai rantai ni , bukan cara kita , agama kita tak suruh pun ..

ANTARA sebab lain :

Membuat atau mengukir patung bagi objek  yang bernyawa secara lengkap segala anggota tubuh badan dan jisim dan bayang , sama ada  ia di alam bentuk manusia atau haiwan adalah berdosa besar.

Perkara ini disandarkan kepada beberapa hadis sahih Rasulullah S.A.W  yang memberi amaran  tentang azab seksa  yang akan ditimpakan kepada mereka  yang mengukir patung pada hari kiamat  kelak.

Apabila patung-patung tersebut di jadi kan perhiasan , maknya ia di jadi kan sebagai sesuatu  yang dimuliakan atau  ada unsur-unsur  penghormatan. Oleh itu , meletakkanya  dengan tujuan perhiasan  adalah perbuatan yang haram (berdosa). manakala malaikat tidak akan  memasuki rumah  yang terdapat patung.

SABDA RASULULLAH .

maksudnya : "Malaikat tidak  akan memasuki  rumah yang terdapat  di dalamnya  patung-patung  atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa"


KESIMPULANNYA:
-KITA BOLEH BERGAYA TAPI MESTI KENA GAYA , JANGAN SAMPAI KERANA BERGAYA ,AKIDAH KITA RUNTUH , MARUAH AGAMA TERCEMAR , KENANG LAH USAHA RASULULLAH DAN PARA SAHABAT MENEGAKKAN SYIAH ISLAM DAN JANGANLAH KITA TERGOLONG DI DALAM KALANGAN PERUNTUH INSTITUSI ISLAM DAN PEROSAK AGAMA.

[maafkan aku jika entri ini membuat anda semua terasa hati , aku perlu menegur kerana aku tidak mahu dianggap sekongkol dengan benda ini , sudah bagi tanggungjawab kaum Adam untuk memimpin kaum Hawa ini]

767 ulasan:

  1. Terima kasih kerana sudi menyampaikan.

    Tetapi bukankah "diangkat pena bagi seseorang yang tidak tahu sehinggalah dia tahu"

    jadi tak manis dan tidak adil jika awak mengecam gadis2 yang memakai rantai berloket burung hantu kerana saya yakin mereka semestinya tidak tahu tentang fakta yang satu ini.

    no offense.:)

    -KK

    BalasPadam
  2. assalamualaikum,
    aku bukan na kurang hajar cuma aku rasa tak puas hati bukan sebab kau cakap burung hantu nie haram kea apa. aku tahu benda nie pun lepas kau terangkan dalam blog kau nie. tapi cara kau tegur tuh, macam kiteorang dah tahu, tapi kiteorang still buat. cara kau nie tak betul. lagi satu kau ambil gambar budak2 perempuan tuh. kau ada mintak izin dorang? dengan tak sensored lagi muka diorang. memang lah aku setuju kita sebagai islam harus menegur apa yang salah disisi agama islam. tapi jangan sampai mengaibkan orang. maaf kalau terkasar bahasa.
    Assalamualaikum :)

    BalasPadam
  3. terima kasih di atas komen anda , maafkan saya , saya terleka , maafkan saya ,entri ini telah saya ubah semula isinya , semua komen saya jadikan 1 pengajaran dan panduan , terima kasih di atas sokongan dan komen anda semua , terima kasih :)

    BalasPadam
  4. THANKS HAIYUM , SY TRIMA NSIHAT DN SGLA TGURN AWAK , SY TRKJUT MMBCA NYA .RUPA RUPA NYA DAJAL

    BalasPadam
  5. Ygn patung tu saya tak faham , kalau saya ada teddy bear malaikat tak akan masuk ? Tlg beri jawapan , kalau betul saya nak buang

    BalasPadam
  6. freemason level 6910 Disember 2011 6:00 PG

    Bab yang pasal ukiran menyerupai benda hidup tu mmg aku setuju. Haram. Tapi pasal freemason tu aku tak berapa setuju. Jangan terlalu paranaoid takut nanti semua benda jadi kat dunia ni kita nak kaitkan dengan freemason. Kita nak jadi kan freemason ni sebagai kambing hitam. Nanti akan ada golongan islam yang akan berfikir buat apa nak belajar tinggi2 ni semua ilmu freemason, zionis dan etc kan dah merugikan orang islam. Back to basic. Percaya kepada ALLAH. Bukan percaya kepada freemason. Percayalah ada kuasa lagi besar dari freemason and the geng. Ada ALLAH. Bukan nak hentam penulisan kau. Tapi cara kau tulis macam dah nak besarkan freemason. Betul wujud ke tidak pun kita tak tahu. Tapi kita pasti ALLAH itu wujud. Patutnya sebab utama tak boleh pakai rantai ni sebab ukiran menyerupai benda hidup, bukan sebab freemason gunung burung hantu dalam ritual sembah dajal

    BalasPadam
  7. Nice Entry , Thanks . Yang nak tegur dalam komen tu , tegur laa elok-II ye .

    BalasPadam
  8. dulu dah tengok rantai ni, budak-budak pakai . dah tau dah something wrong dengan loket owl tu .

    BalasPadam
  9. Salam. Sahabat . Bukan mereka sahaja dajal , , umat islam yang lalai dlm agama juga tergolong dlm tentera dajal jika masih tidak tahu erti sebenar islam dan tidak mengamalkan amalan agama islam . . byk dalil yang dikeluarkan dalam kitab feqah , kaji lah , belajar lah dgn lebih mendalam , bukan hanya rantai ini , 98 % perkara dlm dunia ini telah mereka wujudkan , iaitu ciptaan mereka sendiri iaitu dari Freemasons/Ilumatti lakhnatullah dan kafir kitabi . .salam. .

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum. Terima kasih untuk entry ini :) Walaupun saya memang tak pernah memakai loket berbentuk burung hantu. Saya tetap rasa senang hati bila baca ni. No offense. Terima kash sekali lagi.

    Saya sebenarnya takut untuk pakai loket burung hantu sebab saya pelik. Macam tiba - tiba je owl ni jadi sangat famous. Everything about it. T- shirt, rantai, cincin. Like so suddenly. Saya jadi pelik. Memang nampak cantik. Tapi saya tak pernah berani nak beli atau pakai. Akhirnya, saya tahu jugak kenapa saya rasa semacam.

    Thanks Haiyum Haffiz :)

    BalasPadam
  11. salam..
    hurmmm tenkss about ur information. ..
    law Haiyum Haffiz ta wat artikel cm niey...tntu rmai yg ta tawo kn...
    okeyh teruskn berdakwah...

    BalasPadam
  12. salam. nak mintak copy then post dekat blog boleh ? nanti saya credit. boleh ?

    BalasPadam
  13. Saya pun ada rantai ni. But jrg pakai. Boleh kira brp kali je. Ibu saya pun mrh pakai rantai brg hantu, Ibu ckp haram lh. Jgn nk mgda. Thts why lh. Then lps baca entri ni. Mmg terbukti lh kata ibu. Thanks jyeah :)

    BalasPadam
  14. Salam.
    Terima Kasih keran buat artikel ni. kalau takda artikel macam ni saya mungkin tak tahu tentang perkara ini.

    BalasPadam
  15. typical MALAY minded.
    back to basic, it's only a bird.
    pegi study balik ea dik.. tak payah nak haruk pikuk sangat pasal freemason ni. yang 5 waktu tu tegakkan dulu.

    BalasPadam
  16. salam . time kasih ats ape yg d'kOngsikan :)

    BalasPadam
  17. #Meleis dengan paranoia mereka. Its a bird if you want it to be. Its "Freemason" if only YOU want it to be

    Eh tolong la, dah boleh hapuskan semua burung hantu dalam negara nih. Kan lambang "Freemason" kau kan? Dah boleh haramkan penggunaan jangka lukis, sbb die berbentuk triangle sama macam "Freemason" kau kan?

    KAU DAH BOLEH BUANG BLOG KAU, SEBAB BLOGGER JUGA BUATAN YAHUDI, DAN SEMESTINYA KAU PUN NAK BOIKOT YAHUDI KAN?

    Aku suma nak tolong bangsa aku jek.

    BalasPadam
  18. So, nak kena buat apa ngn rantai tu kalau dah beli? Buang? simpan je?

    BalasPadam
  19. thnkz la ats berita yg tersebar nih .! ptut la rmai yg pkai rntai nih .! ingat ade cartoon die ke ape .! sllu kita pkai bju DOMO,ELLMO smua tu smua ade makna sbb mnat dngan cartoon smua tuh! tpi mai OWL ni mmg dri dlu lgi kmi dok tertnya2 kpa RMAI SNGAT YG PKAI RNTAI OWL NIH .! nih lah sbbnya yg kmi jmpa .! thnkz .!

    BalasPadam
  20. terima kasih.
    dari tak tahu kepada tahu.
    siapa-siapa y ada rantai ni, jgn lah teragk-agk buang.
    entah lah.aku tak nmpk mana lawanya rantai ni.taste ku teruk kot.

    BalasPadam
  21. trima ksaih kerana bgatw maklumat tersebut .. sekarang sudah tawu :)

    BalasPadam
  22. salam...kalau teddy bear tuh mcm mane plak ye? dan sy xbrape fham mksd 'patung-patung atau gambar-gambar (sesuatu yang bernyawa"
    ape mksd dy?

    BalasPadam
  23. salam...isi kandungan yg menarik,tp ade antare komen2 yg masok akal,kalo nk ikot kn,sume yg ade skg ni ciptaan yahudi n kristian,internet pn ciptaan dowg jgak,tp kite tetap guna,so kalo nak kaitkn owl ngan freemanson,xperlu kot..tp kalo kaitkn dgn islam,its okay sbb aq pn baru tau haram bile kite pakai/simpan patung..pasni kalung naga/kucing/semut pn xley pakai tau,bkn owl saje

    BalasPadam
  24. aku benci betol orang yg ckp typical malay minded?wtf?lgi 1,kau nk tolong bangsa kau?hey,u dont know a thing about bangsa melayu..ini orang yg tk nk membaca then membabi bute ckp typical malay minded..and lgi 1 yg tk percaya freemason tuh,kau tunggu je lah..tak lama je lgi..nnti boleh lah kau jdi pengikut dye..sabar ye?

    BalasPadam
  25. tengs fer information..

    islam terapkan nawaitu.. niat..

    jd niat hati manusia sape pon taleyh bace right kcuali DIA..

    teguran perlukan care atau isi yg btol bg mengelak persefahaman..

    btw, tengs tok nsihat

    BalasPadam
  26. walaupun saya x pkai sebab sy lelaki,ttpi thanks juga sebab kongsi info....thanks a lot.

    BalasPadam
  27. assalamualaikum , thanks for the information , zaman sekarang macam macam boleh jadi :)

    BalasPadam
  28. SY DH TRPAKAI....:(
    MCM MANE NI...

    BalasPadam
  29. GOLONGAN YANG MEMAKI HAMUN DALAM RUANGAN NI HANYA LAA GOLONGAN YANG AKAN MEMANG DI DUNIA TETAPI TERSEKSA DI AKHIRAT, SEDAR LAA WAHAI MANUSIA BAHAWA AZAB DARI ALLAH SWT ITU ADALAH BENAR, PERANGI GODAAN SYAITAN IAITU MUSUH UMAT ISLAM YANG NYATA.

    BalasPadam
  30. assalamualaikum. saya setuju sangat dengan entry yang ni. sangat berguna.

    kepada orang yang tak percaya tentang freemason ni semua, saya senangkan cerita la. saya tau rantai ni cantik. semua orang nak pakai. tapi perasan tak, rantai ini panjangnya hanya di paras bawah sikit sahaja dari dada? ini secara tidak langsung anda akan memendekkan tudung anda supaya rantai itu akan kelihatan. dan satu lagi, bila anda memakai rantai ini, sedar atau tidak, anda sudah menarik perhatian orang lain termasuk juga kaum Adam. anda suka kalau kaum Adam memandang ke arah dada anda? suka? tepuk dada tanya iman :)

    BalasPadam
  31. its mean HORUS - the oldest and most significant deities in the Ancient Egyptian religion

    BalasPadam
  32. Yang tak setuju tu tegur lah elok2. dah tahu kau beli, nak marah pulak -.- anyway, thanks for the ifm, Haiyum :)

    BalasPadam
  33. *MENANG

    MAAF SEBAB SAYA TAIP DALAM KEADAAN YANG AMAT MALU TERHADAP KEADAAN UMAT ISLAM MASA KINI

    BalasPadam
  34. rntai naga xpe en.sbb nga 2 mitos en..so xhidop en..huhu

    BalasPadam
  35. entry yg sangat begune. salu tgok je rase nak beli tapi rase semacam dengan rantai owl tu. thnx sbb share cite ni :)

    BalasPadam
  36. memanglah internet, blog and etc ciptaan yahudi. . Tapi ikut kpd niat kita. . Xsalah kan. . Kita manfaatkan untk bg inf0rmasi kpd umat islam sejagat.

    BalasPadam
  37. Tanggungjawab dakwah
    terletak kepada semua
    umat Islam. Ianya bukan
    kerja khusus untuk
    golongan tertentu sahaja.
    Jika kita beranggapan
    kerja dakwah terletak
    pada ustaz atau golongan
    ulamak sahaja, anggapan
    ini perlu di perbaiki
    dengan segera. Kerana
    itulah Nabi Muhammad
    s.a.w. bersabda
    "sampaikan apa yang
    kamu terima daripada ku
    walaupun ianya sedikit"

    BalasPadam
  38. entry yang sangatttt lah berguna.thanks sbb bagitahu.kalau tak memang bertambah koleksi rantai tu

    BalasPadam
  39. Ish patung burung hantu sebesar tu pun dah menakutkan. Nasib baik lah tak beli lagi. Niat tu dah ada. XD

    Terima kasih atas info berguna ni. Mencegah sebelum berlaku. :)

    BalasPadam
  40. hey!rantai nie kakak saya pakai..nanti saya bgitau kakak saya supaya jangan pakai mende mengarut tu..

    BalasPadam
  41. assalamualaikum, entry ni bagus untuk semua :) sekarang zaman dah makin pesat and manusai sekarang mudah alpa. macam macam cara boleh menysatkan manusia, tak kira lah dari segi alat perhiasan, mahupun dari segi lagu lagu negara barat zaman sekarang. semuanya untuk menyesatkan manusia. harap saya dapat buat ni sebagai iktibar. yang baru baru komen tu, kenapa kene marah? terima jelaa. dia tegur untuk kebaikan semua. tugas manusia untuk sling tegur menegur. jadi tolong jangan nak hot tempered sangat kalau pasal agama :) cuba terima dengan hati yng terbuka. ingat, semua manusia melaakukan kesilapan, jadi terim jelah semua tue and cuba ubah diri untuk jadi manusia yang lebih peka mengenai islam.

    assalamualaikum :)

    BalasPadam
  42. tq bgtau....br aq tau.

    BalasPadam
  43. wendy baru jek beli rantai burung hantu..=.=' macam amne nih...

    BalasPadam
  44. entry yg sgt2 berguna...erm,,,memg dh mnjdi lumrah klo nk mnympaikan kebenaran dan kebaikan bukan sume yg dapat terima,,sbb tu ad yg setuju and ad yg x setuju..semasa Rasulullah s.a.w berdakwah untuk umatnya dlu pon berbgai tentangan yg diterima...berkaitan dgn freemason tu,sy thu mmg ianya wujud.rantai owl,,2 mgkin slah satu dkyah diorng scr halus untuk mnyusup masuk kedlm agama kita..dan diamalkn oleh umat islam tanpa disedari...

    BalasPadam
  45. Assalamualaikum,.Alhamdulillah,.syukran jiddan kerana sudi bagitau tntang prkara ni,.Mmg ramai remaja di luar sana yg belum tahu ttg rantai ini,.Entry yg amat pnting buat semua,.Ana minta izin share,.Jazakallahu khairan katsira ^_^

    BalasPadam
  46. alhmdllh sgt2... wt research tntng loket nih, sbb sy pon agk dh, tba2 rantai owl ni pemes. kwn sy kabo nk beli sy ncht sy kter xyah beli ah coz mst ad smething about owl nih... mst ad phman ape2... rupa2 ny ad sungguh. time kaseh byk2, smoga ALLAH melindungi kiter sume...

    BalasPadam
  47. Good article nape x msukkan dlm tv trus. bru org sedar

    BalasPadam
  48. Kalau haram, why did god created an owl? Its just a bird. Sejak zaman dulu dah semua salah faham yg burung hantu is a bad bird. Kenapa cakap macam tu? Sbb tidak guna minda.

    BalasPadam
  49. thanks for sharing dis great info! utk korang yg duk kutuk2 tu, sedarlah sikit, haiyum just share info nie, so you should thank him :)

    BalasPadam
  50. thanks for the info. Saya nak komen sikit berkenaan komen yang 'yahudi buat blog ni . So buang je lah blog kau ni' ye mmg betul yahudi yg create blog.tp yahudi yg rugi sbb kita guna blog yang pada mulanya yahudi buat utk mempengaruhi org islam,tapi kita gunakan utk bgtau pengetahuan mcm artikel ni .so plan diorang utk hancurkan islam melalui internet tak menjadi . And skang mmg trend pkai rantai owl ni.tp bila sy tgk je rupe rantai tu , sy da tau ni mesti melambangkn simbol sesuatu yang bertentangan dgn islam .so thanks again utk info ni =)

    BalasPadam
  51. Baru tau , baru je berhajat nak beli . Nak share kat blog Ana boleh ?

    BalasPadam
  52. Setahu saya dalam Islam loket berlambangkan haiwan seperti merak, burung hantu, harimau dan ikan (semua agak popular sekarang) tidak boleh dipakai. Setakat itu sajalah.

    Tetapi nak mengaitkannya dengan Freemason nampaknya membuatkan anda kelihatan agak paranoid.

    BalasPadam
  53. mmg dunia akhir zaman kalau tegur
    mcm2 la alasan..
    ckp slh tegur la..
    wahai saudara2 islam ku semua
    dunia sudah tua
    kiamat bila2 shj akn datang
    marilah kita sm2 kmbli
    ke ajrn al-Quran dan hadis Muhammad s.a.w

    BalasPadam
  54. tkasih atas kesedaran anda semua..ingatlah akan surah Al Baqarah ayat 120 yg bermaksud ' Org org Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu ( Wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka ( yang telah terpesong itu) Sesungguhnya petunjuk Allah( agama islam itulah petunjuk yang benar). Dan demi sesungguhna jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya ( wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah( sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

    BalasPadam
  55. thanks for info..mujur saya tak ada :')
    saya dah lame tahu benda ni, burung hantu jugak sebenarnya ada kaitan dengan yahudi.
    one of yahudi symbol la..
    wait, i'm not sure yahudi or christian
    *sorry kalau salah*

    BalasPadam
  56. Alhamdulillah . Terima kasih kerana memberitahu (:

    BalasPadam
  57. terima kasih atas penulisan ni.


    Tapi sedih baca komen2 yang cakap ini typical malay mind dan nak compare pulak dengan internet dan lain2 ciptaan mereka. Benar, internet ciptaan mereka. Tapi internet tak ada kaitan dengan amalan ritual mereka. Burung hantu ni kes lain. Ia ada kaitan dengan amalan keagamaan freemason. jadi kenapa nak ikut mereka?



    Satu lagi. Memang betul kita kena kuatkan basic amalan kita dulu, tapi pada masa yang sama kita kena juga cegah benda2 mungkar ni. Bukan ke amar maa'ruf nahi mungkar? Bukan Amar maa'ruf je.



    lagipun, kalau nak tunggu penuh ilmu di dada baru boleh tegur orang lain, means tak akan ada orang yang boleh menegur sebabnya, ilmu Allah itu luas dan tak akan habis kalau kita nak belajar semua. Jadi, kalau nak tunggu ilmu penuh di dada, jenuh la. Bila nak penuh..



    Saya rasa cukup la komen sy ni. Maafkan saya tuan blog, terpanjang pulak komen kat sini. Buat sesiapa yang baca komen ni, sila baca dengan intonasi nasihat. Bukan intonasi perli, bukan intonasi marah.

    p/s: buat anonymous yang dah terpakai owl ni, kalau dah terpakai dimaafkan sebab anda tak tahu. Tapi lepas dah tahu ni jangan pakai dah la. Seeloknya buang sahaja.

    BalasPadam
  58. die da baik sgt nk share cerita nie .. kalau die xbgtw korg pn xtw.. so apprte je la ...

    BalasPadam
  59. Thanks for sharing this. I couldn't help it but feeling pitiful for those who opposed you, even more aghast by their words and what not. I, too have felt curious about the phenomenon of wearing pendants, lockets whatsoever with owls/cats/or other animals' icons around. And the fact that when one tells the truth or trying to correct any wrongdoings, they begin to startle, even dare to rebut as if they have examined each of the content in Quran, sunnah, hadith and such. Some individuals are too arrogant, they are trying to cover up their sins by using the name of Allah. Open ur eyes, what have u become and what have u got to support your weak arguments.

    BalasPadam
  60. owl x haram... but, care kite gune tue haram.... rasullullah sndiri prnah cakap, jika kite meniru/melakukan sesuatu mengikut sesuatu kaum, make kite tergolong dri kaum itu.... criously dh nmpak betol2.... kite di akhir zaman lar.... so bende2 mcm nie ptt kite elak kan.... mmg lr korang cakap burung hantu tue xharam... tp die melambangkn sesuatu kaum kn???? so pikir sendiri arr.... org dah bg nasihat xpayah lr nk bidas2..... nk terime bgus.... xnak terima xpayah lr nk downkn orang... ko tgok lr amalan ko.... ad ker ko tolong orang bg nasihat mcm nie???? so pikir arr sendiri....

    BalasPadam
  61. assalamua'laikum wbt. sekadar pandangan saya :

    burung hantu ni adalah makhluk ciptaan allah juga. manusia yg pilih dan jadikan burung hantu ni sbg lambang freemason tu.
    so saya rasa bergantung pada niat individu tu sendiri kalau pakai sbb hiasan semata atau nak memuja freemason.
    tapi sbg umat islam, we should be well aware that bila kita memakai sesuatu yang menyerupai 'benda hidup' (barangan kemas atau shirt yang ada / berupa / bergambar haiwan atau manusia) adalah haram bagi kita untuk bawa sembahyang.
    lagi satu, pasal malaikat x masuk rumah sbb ada patung atau gambar yang berupa benda hidup, itu betul. dah banyak kali ustaz saya pesan sejak dari skolah rendah lagi. segala teddy bear bagai tu dah macam berhala kan? even if diorang tu semuanya rupa comel. actually gambar manusia yg kita gantung kat dinding rumah pon sebenarnya x boleh.

    BalasPadam
  62. terime kasih coz da bg informasi yang amat berharge..saye selame ni ta taw pun loket burung hantu ni ade makne,saye nampak comel then beli..skrg bru saye taw..thx alot :)

    BalasPadam
  63. ehem. sebelum bebel bebel pasal natang Owl ni, baik korang tutup dulu aurat2 korang kat gambar ni.
    kan tak manis. dok sebok2 pasal2 agama, hang punya aurat tu letak mana. kuikuikui

    BalasPadam
  64. assalamualiakum

    nice and thanks for that info... tp klu ad yg nk komen kutuk2, memvavi buta... stop lah... nk tegur org ad caranya..

    org berdakwah jgn lah kita nk hentam lk..

    assalamualiakum

    BalasPadam
  65. sbnrnya bukan pasal owl saje kan ... korang pernah blajar agama kan ? kita x boleh pkai apa2 yang menyerupai haiwan/binatang ... mmg la owl cntik ... dan ade org x puas ati sbb ckp writer ni nak ckp org yang bertudung tuh dah tahu tapi buat2 tak tahu n still pkai ... aku rase dia x ckp mcm tuh .. tapi pastinya org yang bertudung ni org lain fikir dia lebih tahu secara mendalam pasal ilmu agama yang mcm ni .. mcm mmne hal ni korang tak boleh tahu .. sorry ye .. tegur sikit je .. bukan mengata ...

    BalasPadam
  66. mmg tuhan cipta burung hantu.tpi mcm mana dgn khinzir?anjing?sape yg cipta?lain fikir dulu sebelum comment.lgi sekor,paranoid?u just dont get it man.kau akan menyesal someday.kau pasti menyesal...

    BalasPadam
  67. aku support term "typical MALAY minded" tu... Kalau nak tegur, tegur baik-baik la, jgn smpi ko nak blame pihak lain pulak, asal ade je isu camni, mesti org lain yg ko salah kan, Zionis la freemason la... Dosa ke tak, tu hanya d antara Allah dgn individu t'sebut, ko sebagai manusia biasa takde kuasa nak judge org tu... Don't judge others, or you will be judge by God.

    BalasPadam
  68. terima kasihh , sebab beri info nie :) . saya baru tahu hari nie . saya dah pun beli rantai tuhh . so lepas niee kne buanglaa . nak share bolehh . ?

    BalasPadam
  69. KALAU ia tidak ada kaitan dengan Freemason sekalipun, Ia tetap HARAM. kerana Rasulullah melarang apa yang yang dipakai oleh umatnya gambar2 haiwan.
    Bukan sahaja rantai, tapi kain batik, baju, corak manik pada gaun/tudung, handbag, dan lain-lain.

    sekadar perkongsian. =)

    BalasPadam
  70. teng^^,..nsib bek bg tao awl2,klw ta dha beli kot..ta tao lngsung pums sal rantai owl uh..tq

    BalasPadam
  71. yang ckap melayu tipikal minded,paranoid lah apelah tu mntak fkir balik ke pangkal jalan..salahke dye nk post bnde yg sepatotnya smua orang taw..lain la klau korang sendiri yang xprcaya bnde2 ni smua..jgn sbbkan pemikiran korang yng mmg asyik nk mnyalahkan orang mmbuatkan org lain pun terikot dgn fkiran korg tu..juz ambk bnde ni sbagai sesuatu yg baik..jgn kter nk mmbangkang kalau ilmu xcukup di dada..ak tegur ni sbagai seorang melayu dan juga seorang ISLAM..jgn sebabkan bangsa agama kita tinggalkan..so jgn gunakan bangsa sebagai alasan korg untuk membangkang...

    BalasPadam
  72. Saudara Zahirul Nukman, erm maybe ko pun patut tukar profile pic ko tuh... Haram tu...

    BalasPadam
  73. Well..if u ask me...memang benar,memakai hiasan cukup sifat adalaa haram...kalu nk rahu psl freemason nie,bnyk....even lambang pengakap ader kaitan freemasaon...disney logo pun ada freemason...numbor 999 pun ader unsur freemason n satanism...tpi kalu ikut kan,kalu sume bende dlm hidup nie freemason,even mungkin laptop anda dn sye juga ada kaitan dgn freemason...apa nk buat? TheBentPencil ckp 100% benar...maybe u gettin way paranoid bout this freemason thing...bkan i tk percaya,i percya ajaran nie ada...tpi kene ingat setengah sumber kita dpt ada unsur kemelampauan...in conclusion,kene check dlu...jgn kait bende yg haram dgn ajaran nie or ajaran tu...kalu dh sume dh jdi freemason,kalu pakaian kita pun freemason,jgn terkejut kalu ada artikle mengatakan bju melayu dn baju kurung,kebaya dn bagai adalah freemason..hah,itu nk buat ape?

    Apa2 pun i respect u coz u berani berdakwah...teruskan dkwah anda,insyaallah,ada tempat anda menanti di Syurga Allah SWT...Wallahualam...

    BalasPadam
  74. Kenapalah ramai yang cakap blogspot ni yahudi yang buat. Evan Williams dengan Meg Hourihan tu tak semestinya dia yahudia. Manalah tahu dia christian. Kan kita dah dikira memfitnah tu. Janganlah semua benda nak dikaitkan dengan freemason. Aku sedih tengok orang melayu sekarang ni. Semua benda nak dikaitkan dengan freemason. Entah kenapa pun aku tak tahu. Dah kemaruk sangat dengan freemason. Sana sini freemason. Itu ini freemason. Bukanlah aku nak menyebelahi pihak freemason tu, but come on lah melayu. Tak semua benda kita boleh kaitkan dengan freemason. Maybe owl tu ada maksud dia yang tersendiri. Yang unik yang kita sendiri tak tahu. Kalau langsung tak ada kene mengene dengan freemason macam mana ? Ha kan dah dikira 1 fitnah. Memang ada society yang sembah owl. But dia bukanlah freemason. Freemason tak sembah owl. Pakailah selagi korang rasa dia cantik, menarik buat korang sebagai hiasan diri tapi tak ada maksud lain. Janganlah sampai nak dikaitkan dengan yahudi atau freemason. Bangsa melayu yang Islam kat Malaysia sekarang ni banyak sangat buat fitnah, buat sunnah sendiri bagaikan Nabi. Kita boleh tengok sendiri banyak post pasal 11/11/11. Pasal kelahiran anak syaitanlah apalah. Ada ke dalam al-Quran terangkan semua tu ? Tak ada kan. Terlalu banyak kitab palsu sekarang. Apa pun tak boleh. So kalau korang nak pakai rantai owl ni sebagai hiasan diri, tapi tak ada maksud lain disebalik memakai rantai ni, pedulikan benda ni. Make yourself comfortable. And semua bloggers kat luar sana, jangan sesuka hati buat entry tanpa selidik biar betul-betul dalam. Jangan buat entry bagaikan seorang yang mempunyai akal yang cetek. Korang dah buat ramai orang rasa was-was kat dunia ni. And dosa dengan memfitnah pun dah bersepah. Just saying, okay thanks. Assalammualaikum

    BalasPadam
  75. assalamualaikum,terimakasih kerana berkongsi ilmu.yang mampu berfikir dan mengambil iktibar tidak akan mudah berkecil hati.

    BalasPadam
  76. azie pun tak penah tau pasal ni..
    tapi azie takde pun rantai ni..
    tak minat :)

    btw thanks for the info..
    kalau tak sampai bila-bila la azie tak tau..huhu

    BalasPadam
  77. saya tak beli dan x suka...LOL...sorry jenis tak ikut trend..tapi harap harap ramai orang dah tahu pasai ni..kalau nak harap sebar kat press mesti orang atasan cover..maklumlah nak suh laku benda "owl" ni kan? lagi-lagi kalau Chi. haiyooo....skrang bukan stakat necklace even rings and bangles pun ada...macam-macam dunia skrang...tapi like you said you'd discover this world yeah~ I agreed with you lagi-lagi lepas tengok The Arrivals >.<

    BalasPadam
  78. Ader orunk post kat atas ckp suroh kau buang blog nih sbb freemason nyer kan..

    tu perbuatan yg salah sbb kalo ko boleh gunakan blig nih untuk menyebarkan dakwah ape salahnyer...Jangan pemikiran terlalu sempit...

    BalasPadam
  79. lepaz je bace info nii .. teross pegy haposs kan loket tuhh ..

    adoiii ... zaman skrg mcm2 lha..
    smpai saye pown tersesat ..xpe lepaz nii kene lbeyh hati-2 =)

    BalasPadam
  80. org melayu mang mcm tu.. lgi duk habaq bnda betoi.. duk bangkang plak...
    depa yg bodo x sedaq dqi...

    BalasPadam
  81. Y do u bother to believe all those rubbish exist? Ko tau tak, nothing in this world is greater than God. Memang sekarang ni ko benci kewujudan Freemason kan? Tu la, sebab ko percaya dgn kewujudan mereka, secara tak langsung ko pun membenci mereka, ade ke dlm ajaran agama mengajar kita utk membenci org lain?? yg tak seagama dgn kita?

    BalasPadam
  82. ak dah agak dah rantai nie...sbb burung hantu org2 yahudi sembah...dah bnyk gmbr diorg buat upacaraan...but still xrmai yg thu....

    BalasPadam
  83. assalamualaikum,Tngk la niat org si pemakai..kalau betul la dia pakai disebabkn freemanson tu lain la..ni niat dia lain,niat nk bergaya..bukannye nk memusnahkn..kita x sempurna..

    BalasPadam
  84. Assalamualaikum,thanks for the information yer :)

    Owl necklace ni saya pun ada perassan yang pelik,tetibe je boleh jadi femes kan? my cousin pun ada beg bentuk owl.Sedar tak sedar,rantai owl ni hanya di parras dada dan tidak panjang dari itu.ramai org memakai shawl sekarag begitu pendek hanya untuk menunjukkan rantai owl ni =='

    BalasPadam
  85. Amir, sapa cakap org yahudi sembah burung hantu?? ko ni jgn suka hati la nak buat fitnah, sejarah org yahudi lagi ko tak tau.

    BalasPadam
  86. perempuan muslimah tak patut pakai ni semua. -..-

    BalasPadam
  87. salam .. saya nak tanya kalau memakai baju yang bergambar burung hantu ? haram jugak ke ?

    BalasPadam
  88. terima kasih ats entry ini . sayaa selamaa ini ingin nak beli. Patutlah Tuhan tidak pernah menjumpakan saya dgn benda ini . sdh lmaa sayaa cari cma tak jumpa2 . :) rupanyaa ini.

    BalasPadam
  89. yahudi mempunyai pelbagai cara utk menyesatkan umat islam...so kita as umat islam kena lengkapkan diri dgn ilmu so that kita selamat dari kesesatan ni..tp klu ko tgk lambang kumpulan search pn mcm ada unsur2 freemason ni je?? sorry bot no offence to search supporter or amy sendiri hehehe

    BalasPadam
  90. kalau still x berkaitan dgn freemason pung. x elok dipakai nyee. fesyen konon. matlamat x menghalalkan cara.

    BalasPadam
  91. terima kasih pd pnls entry ini..moga blh djdkn iktbr bsma..

    مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
    Barangsiapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk mereka. (HR. Abu Dawud, no: 4031; dll)

    wallahualm

    BalasPadam
  92. ala, ape nk ssh2 sgt...korg sume dh khatam Al-quran?...dah tau sgale isi2 kt dlm ny? sume2 cite yg korg xtau, yahudi ke ape ke sume dh cite kt situ...cume korg fhm x je trsiratnye....g la kaji, agme len pn kaji Al-quran tau, inikn kite...dh xpyh nk gado2 psl ni...sorg slhkn ni slhkn 2...smkm..

    BalasPadam
  93. ya allah. sek bek aku xbli. was was jugak pd mulanya.

    BalasPadam
  94. mohon share artikel ni di page fb sy..

    BalasPadam
  95. Salam, saya ada memiliki 2 utas rantai ini. Saya kini ragu2 nak pakai. Adakah haram saya memakainya walaupun niat hanya untuk bergaya? Saya pula betudung.... minta penjelasan

    BalasPadam
  96. good entry. pernah terfikir nak beli tp ingt mak cakap takbaik pakai sesuatu yang melambangkan bnda hidup so tak jadilah .. :)

    BalasPadam
  97. Stop blaming bangsa lain la wei, kalau bg korang owl tu haram, then haram la, tp bg sesetengah org tu okay je, yg penting iman t'hadap Allah kukuh... Ni tak hbs2 nak salah kan bangsa yahudi/freemason je...

    BalasPadam
  98. " Its a bird if you want it to be. Its "Freemason" if only YOU want it to be "

    Everyone knows that. Even though we use them only as accessories, not because of Freemason, but yet they are still happy because moslims are using their cult objects. They dont mind at all if moslims wear them as accessories. For them, its like "who cares". so please,brothers and sisters, we are not trying to be paranoid but this is one of the few steps that can only be done, to make sure we are all back in line with Islamic principles.

    BalasPadam
  99. syukran for the info.

    i am not sure why are there certain people that are still bashing u up.emh.ilmu ni sama2 kita kongsi, kalau salah, perbetulkan dengan ayat yang baik, not bashing with sentences yang kita baca pon tak berbaur nasihat.even our prophet pon kalau nak nasihat sahabat guna, Baginda nasihat dengan cara yang elok. sudah terang lagi bersuluh dalam agama kita tak boleh pakai benda yang ada unsur kaum lain, apa kata kita pakat tinggal semua tuh. :)

    and yeah, animal are not haram, but the statue is the one that we can't wear. think critically la people.

    wallahuallam :)

    BalasPadam
  100. Yes,,,aku stuju ngan bnyak yg komen pasal loket brbentuk haiwan tuu haram. Tp x smestinye ianye freemason. As we all know, freemason mmg dh lme wujud. Smpaikan perang dunia pertama pn de kaitan ngan yahudi gile ni. Smpai skrang, dyorg mssih berkuasa atas undang2 dunia ni. Bab tu x mau la sntuh lbh2. Pasal loket brbentuk sesuatu yg bernyawa, mmg haram. Simple je. Bkn susah sngat nk phm. Dh, pasni x yh gaduh2 lagi. Korg bknnye bodoh kn. Aku tgk pn segan, gaduh cm org x tau pe2. Rilex la beb. Kte stu gang kn...hehe..

    BalasPadam
  101. bole share ta...

    BalasPadam
  102. kalo muslim pakai rantai owl ni sama tak baik mcm pakai rantai salib ke.. just concern..

    BalasPadam
  103. Salam , burung hantu mmg tak ssuai nk jdi rntai kott ? mmg lah aku tak pernah pakai.... Tp pelik jugak bila tgok org pakai :)
    Thanks for this post XD

    BalasPadam
  104. sesapa yg suka dgan loket2 ni mmg xbole terima kenyataan...nk rasa xpuas ati ke,xbetul ke,xsetuju ke,sembahyang 5 waktu bg cukup dulu sebelum nk menyangkal apa2 kenyataan sekalipon..ni sembahyang pon xcukup,ilmu didada pon xbetul,bole pulak nk rasa xpuas ati...blah la woi...wt malu agama islam ja...xpyh ckp pasal freemason pon xpa...ckp bg diri kita tu betul ke x hala tuju tu...yg bangkang blog ni mmg bodoh cap babi la...org nk sebar ilmu,nk bg org islam xsesat...tp dok bangkang pulak..memang bodoh la celaka ni...

    BalasPadam
  105. yang kritik entry ni asal semua nye anonymous eh ? kenapa sangat kebetulan ye ?so KEBETULAN HAHAHAHHA . kalau tak anon kan lagi senang . boleh direct terus tengok muka orang yang tak typical melayu sangat ni .

    BalasPadam
  106. asalamualaikum ..

    sebelum cuti sekolah . saya ada pinjam rantai owl saya .. saya bawak pergi jumpa ustazah saya .. saya tnya dia .. salah / haram ke pakai rantai owl ni .. lepas tu ..
    ustazah saya cakap .. kalau nak pakai boleh .. tapi masa kita pakai tu .. kita niat sbg barang perhiasan .. BUKAN UNTUK MEMUJA RANTAI TU .. apa apapun .. yg penting NIAT kita masa pakai rantai owl tu .. sekian .,

    BalasPadam
  107. Niat memakai tak menghalalkan cara. Kita tahu freemason itu wujud dan banyak berkaitan dengan hidup kita. Jadi tak salah kita menghindarkan diri dengan apa yang kita dah tahu pasal freemason ni. Bukan mencegah itu lebih baik dari merawat. Betulkan yang biasa, biasakan yang betul :)

    Good job Bloggers :)

    BalasPadam
  108. Assalamualaikum, thanks for sharing . Bagi sesiapa yang beli rantai tu, terus la buang jauh2 . Jangan simpan dalam almari, takut2 nanti malaikat tak masuk *justsaying

    BalasPadam
  109. من تشبه بقوم فهو منهم

    (رواه أبو داود)

    Maksudnya: “Sesiapa yang menyerupai mereka dari sudut kaum maka dia adalah daripada golongan mereka.”

    Btw, entri ni sangat berguna :) So, others please be open-minded.

    BalasPadam
  110. nice entry ni.. sgt berguna.. thnks for the info.. nasib ada yang bagitahu..

    BalasPadam
  111. aku xpaham betul dgn korng2 yg nk marah nie..blogger nie just bgtahu jerk..yg korng nk mrh2 ape kes..lain kali sebelum nk mrh guna kepala otak bukan kepala lutut..yg die bgtahu 2 utk kebaikan semua org..kalau korng xnk tahu,,xpayah lah bace..simple jerk kan..

    BalasPadam
  112. untuk pengetahuan suma....kebanyakan ahli 3 /// (perempuan), yang mempunyai gelaran "kaklong"-semua mereka memakai rantai burung hantu ni...ini membezakan antara anak buah dan kaklong kawasan...fakta kampung baru kuala lumpur..

    BalasPadam
  113. Maksudnya: “Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram juga jelas (terang) dan di antara keduanya terdapat perkara-perkara yang kesamaran, yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia, maka sesiapa memelihara (dirinya daripada) segala kesamaran , sesungguhnya dia telah memelihara bagi agamanya dan kehormatannya. Dan sesiapa yang jatuh ke dalam perkara syubhah (samar), jatuhlah dia ke dalam yang haram. Seperti seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, hamper sangat (ternakannya) makan di dalamnya. Ketahuilah bahawa tiap-tiap raja ada kawasan larangan. Ketahuilah bahawa larangan Allah ialah segala yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa di dalam badan itu ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah seluruh badan dan apabial ia rosak, rosaklah semuanya, ketahuilah itulah dia hati.”

    BalasPadam
  114. Mungkin diorang pakai bukan tujuan untuk mengagungkan benda ni. Tp hanya untuk fashion . Dalam Quran pun tak tertulis kan benda ni , lainlah kalau dorg pakai salib . -sy pun tak pernah ada rantai ni , cuma bg pendapat je ^^

    BalasPadam
  115. terima kasih atas entry ni..
    buat sesiapa yang tak bersetuju tu,teruskanlah niat korang.Sekurang kurangnya ada yang sudi menegur.Kami yang bersetuju terlepas daripada dosa.Insyaallah.

    BalasPadam
  116. tak kisah la freemason atau tak freemason. rantai berloket kan OWL tu sendiri sebenarnya da haram kita pakai. bukan sbb Freemason ke ape... tp sebb berukirkan haiwan. dulu pun ustazah da ckp kalo dalam rumah ada patung berukir haiwan, malaikat tak masuk. da terang2 la kita smpan rantai kita dlm rumah kan... better tak yah la beli.. bukan cantik pn pompuan2 dok pakai benda tu..klise ada la..pompuan melayu ni mmg suka noh ikut trend. org dok pakai tu , dia pn ikut. haih

    BalasPadam
  117. Thanks for the imformation. Saya ada jugak rantai tu, wajib buang ke?

    BalasPadam
  118. hi there...

    bukan freemasson sahaja tetapi bukankah dalam islam melarang kita daripada memakai barangan yg menyerupai seperti binatang dan manusia.

    BalasPadam
  119. Tak habis-habis dgn Freemason/Illuminati. Takde benda lain ke?

    BalasPadam
  120. syahirahlee : Tu menunjukkan kita ni makin jahil.

    "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum itu, maka dia tergolong dlmnya."

    BalasPadam
  121. "Kalau haram, why did god created an owl? Its just a bird. Sejak zaman dulu dah semua salah faham yg burung hantu is a bad bird. Kenapa cakap macam tu? Sbb tidak guna minda."

    kalau semua nak halal, manusia pun takde kawan. T_T

    BalasPadam
  122. mksud nya mmg la bkn haiwan tue yg haram .tp org freemeson mnciptakan ssuatu lambang tue supaya umat islam dpt ikut pe yg dieorg bt .then ,org islam secara x sdar pn akn ikut la pe yg dieorg bt .tujuan haiyum bkn nya nk ckp brung hantu tue yg haram .pe la .die nk smpaikan yg freemeson ni akn mnggunakan cara halus agar umat islam ikut pe yg dieorg bt .
    ~maaf sekiranya terdapat kehilafan~

    BalasPadam
  123. ruma sy byk barang bentuk burung hantu . nk pakai la mcm ni..

    BalasPadam
  124. salam..thanx for info...ari too sarah dapat rantai loket burung hantu nie..so dah tau hukumnye...kena la buang...nasib bek bukan sarah beli...huhu..thanx again tok infonye..

    BalasPadam
  125. ~~sume org pun x sempurna...kalo nk tggu sempurna nye seseorg baru la nk tegur org laen...nmpk gaye xkn ada yg nk tegur la kn....:p

    BalasPadam
  126. owl owl and owllllllllllllllllllllll again

    BalasPadam
  127. asalamualaikom...
    korang semua tidak perlu membidas ape yg cube dikongsi kan di blog nie..
    memang semua orang ade pendapat atau pandangan masing2...
    tapi ingat sebagai orang islam,, kita ada Al-Quran yang memberi panduan untuk perjalan kita di dunia sebelom tiba hari kiamat....
    jadi, korang semua tak payah nak bergadoh pasal benda nie,,
    kalau korang nak kepastian,,,
    korang just bukak Al-Quran,,,
    korang akan jumpe jawapan nya disitu..
    asalamualaikom.. :)

    BalasPadam
  128. terima kasih atas maklumat yang dikongsi..mula2 sy xtahu...tp..bila da tahu..sy kena buang la kan...ptt la rntai ni cpt je femes...btw..keep it up..pedulikan mereka yg merendah2kan anda...teruskan usaha dkwh anda//^_^

    BalasPadam
  129. assalammualaikum, ustazah saya penah cakap yang teddy bear atau patung2 tuuh x salah lau kita miliki asalkan kita guna bawak tidur. peluk2.. baling2. pijak2. dan jangan letakkan patung tu disatu sudut dan cume simpan elok2 tanpa gunakan patung tuh. tu yang dikatakan macam berhala. nak ade teddy bear ke kesah asalkan betulkan niat tu.
    btw nice entry :) even saya xpakai tp kita sekadar beringat sesama islam. xsalah kan ? yang xleh terima mereka ade pendapat endiri. asalkan niat tu betul xpe la. tp orang da ingatkan. xnak terima terpulang :) peace~

    BalasPadam
  130. thank sgt2 sbb share bnde nih...mntak share bnde ni erk ..

    BalasPadam
  131. Kalau cakap macam tu , aku pernah baca entry yang lambang freemason meniru rupa kaabah . Pernah baca tak ? Seriously , tengok solat lima waktu hang cukup ke dok dulu .

    BalasPadam
  132. Thanks alot for your information , :)
    Kita kena sebarkan bnda nih kt semua umat islam :)

    BalasPadam
  133. y xtawu pasai freemason 2 digalakkan untuk mendalami lagi tentang ilmu2 yang berkaitan..kita sesama umat islam amar makruf nahi mungkar..penulis cuma berkongsi maklumat apa y de tawu..terpulang untuk y tidak percaya...pengajaran uuntuk orang yang xtawu then lpas bca de tahu..alhamdulillah.. hukuman tdk diletakkan kepada y xtawu.. Allah xmengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri yang mengubahnya.. jgn hanya pndai mengutuk tetapi lebihkanlah untuk mendalami ilmu2 y masih kita tidak tahi contohnya freemason.. memang jugk internet,fb yahudi cipta..tetapi rujuk kembali pd penggunaan kita..kita bukan guna semua itu untuk keburukan ttpi sebaliknya kita boleh gunakan internet fb untuk berdakwah untuk jatuhkan agenda yahudi...hanya Allah Yang Maha Mengetahui..Wallahualam..

    BalasPadam
  134. Kalau benda ni haram, rokok haram tak bising pulak kan. Just saying :)

    BalasPadam
  135. salam...entry yang menarik..dan boleh dishare beramai2..
    tpi jgn lupa jugak,,,sebenarnya frame gambar dan gambar2 yang bergantung di dinding pun tak dibenarkan juga.patung2 dan segala bentuk benda hidup tak dibenarkan juga..

    BalasPadam
  136. perghh gila ahh !! ... terim akasih sebab sedarkan kaum hawa nii :P .... dapat kau pahala, nanti pahala tuu mengalir sampai mati kalau dakwah nii diteruskan . :D

    BalasPadam
  137. malaysian ni terlalu paranoid la,, kes ni sama dengan kes imam muda , yang konon-konon perkataan imam tu kalau kena translet guna bahasa lain , merujuk kepada sesuatu yg agak buruk dalam bahasa kita..well , dalam konteks imam muda tu , kita guna bahasa kita, kan bahasa jiwa bangsa, buat apa kau macam bodoh pergi guna bahasa lain then translet macam haram ! pergghhhh.. kalau pemikiran kita mmg dah terlalu paranoid dengan sesuatu , nasi lemak yang kena bungkus 3 segi pun kau boleh kata illuminati, duit kertas rm10 yg ada nmpk segi 3 pun kau boleh cakap freemeson yg buat ..then konon-konon kata semua ni konspirasi yahudi entah betul entah tidak .. kan bagus kalau orang malaysia ni belajar open minded 'sikit' ,, tak lah pandai sangat dan tak juga bangang sangat ..

    BalasPadam
  138. informative entry , n pada spew2 yg kte bnda nyh ngarot , n kte kalo btowl nk boikot buang aje blog nyh coz blog nyh pown org yhudi yg buad kan ? yaa , pmikiran dnia yg moden tpy ilmu agama yg KUNO . blog memg dbuat yahudi tpy kalo kte gne nyh sbagai alat dkwh , it's not a fault , tpy rntai tu ade kew motif utk brdkwh ? useless ~ then , pd spew yg ckp brgntung pd niat tu , niat tak mghlalkn cara lha , it depends on what we do , abes tu , kalo kte mmbunuh , niat nk buad korban , pahala ? biar kte dpggil ktinggln zman coz ta update fashion yg ntah mnew cntqnye nyh ,tpy jgn smpai kte jdy mnusia dlm golongan akhir zaman yg dah jaoh tersesat :)

    BalasPadam
  139. thanks a lot for the info..
    now,saya dah tahu..
    sesiapa yg dah baca entry ni,jgn nak bnyk cakap..
    buang je lah!tak payah nak simpan ke hape..
    suatu hari nanti,ko teringin nak pakai,then ko cari balik benda tu..so,BUANG!!
    susah sgt ke?
    kalau ade yg belum beli,and teringin nak beli benda tu,batalkan je lah niat tu..
    jangan nak membazir!
    banyak lagi benda berfaedah yg patut dibeli.
    parent penat2 kerja,korang beli benda mcm tu..hargailah duit mereka..
    Assalamualaikum.

    BalasPadam
  140. area rumah aku malam2 banyak burong hantu....tapi ni negara islam, so kite kena bunoh semua burong hantu kat malaysia ke???? kalo xbunoh burong2 tu...takot org kata malaysia ni freemason plakk..

    BalasPadam
  141. Aq ske entry sal blog ni dye sgt prihatin ngan agme dye so kpd tuan pnye blog peduli kan kmen2 yg dpt melemahkan smgt kau tuk trus sebarkan kebaikan yea....so assalamualaikum,,,

    BalasPadam
  142. wau ! nasib baik tak beli.and seriously mmg nk beli dulu sbb nmpak mcm nice tp alhamdulillah mama ckp jangan beli :) thanks for write this and saya pun dah share :}

    BalasPadam
  143. klu yang pakai sebb tak tau, takleh nak maki, sbb tak tau. terima kasih la sebb bitau. sbb selama ni freemason org kaitkan dgn mata n segitiga. so cam info baru ni. its not wrong to share, but to assume we wear all this thing even tho we knew, mcm ambush je. hoho. senang citer, bukan nyer elok pon pki yg ada rupa binatang ni. mari kita berusaha dan belajar kebih supaya kita aa ilmu dan menjadi islam yang lebih baik insyallah

    BalasPadam
  144. Assalamualaikum.. thanks sbb share info yg berguna nie.. Nak minta izin utk share. Thanks.

    BalasPadam
  145. Betul lah tu haram dipakai. And mungkin jadi jugak ada unsur freemason. Tapi jgn terlalu paranoid tntang freemason. tu je. Tadi ada terbaca komen kat atas "saya ada beli baju gmbar burung hantu. Freemason gak ke"?
    Conclusionnya use common sense. Not all oql is freemason. And about this necklace, mungkin kot lambang freemason. Papepun jgn lah bila orang dah tegur benda baik kau nak sangkal.

    BalasPadam
  146. entri yg sangat menarik..agak pelik juga sebab ramai orang pakai padahal x cantik mana pon..

    no offense..

    BTW haiyum..thanx 4 the ifm..:)

    BalasPadam
  147. meme r pki ptg x leyh~ but nak kait kan ngan freemason??? plez bg reference.......

    BalasPadam
  148. urmm dah tawu kan bnda tuh haram....dan aku tgk yg comment2 kt snie bgi yg pompuan ada yg xttop aurat iaitu xpjai gmbar xpkai tdung...so xtawu kew xttop aurat 2 berdosa bsar jgak....kpda tuan umah bt larh stu en3 g psal ttop aurat....

    BalasPadam
  149. info yg sgt brgne , thanx bgtau . btw pd spew2 yg kte bnda nyh ngarot n jgn jdy typical n jgn jdy kuno tu , rsenyew your's mind is very open :) pmikiran DUNIA yg moden , good job ! tpy syg , ilmu AKHIRAT yg sgt cetek dan kuno , :)

    BalasPadam
  150. Dah jelas hukum yang haram tetap haram..... lagipon menyerupai yahudi dan nasrani.... Buat apa kita nk menyerupai mereka? Dan kenapa kita nk bantah larangan yg jelas dari allah.... Dah termaktub jelas... Hukumnya haram.... X perlu persoalkan... Kita ni cuma hambanya..... Jgn lupa tu.... rezeki pon allah yg beri..

    BalasPadam
  151. adakah sekarang kita perlu boikot barangan burung hantu? burung lain macamane pulak? haiwan lain?
    kalu burung hantu yang hidup tu, macamane ea?

    terima kasih.

    ikhlas daripada yang tak tahu.

    BalasPadam
  152. ini bukan isu pasal freemason ke..bayarmason ke. Artikel ni nk menyedarkan ORANG ISLAM yg pakai perhiasan menyerupai makhluk ALLAH. Tak kisahlah loket tu bentuk owl ke,kambing ke,cicak ke,tapir ke....kalau dh menyerupai Makhluk citaan Allah tu maknanya HARAM la. Tapi kalau sape2 nk peluk cium yg betul punya (bukan brg perhiasan yg dicipta manusia tu),takde masalah...tak HARAM pun...boleh je belai2 owl tu,nk letak atas kepala pun boleh.
    Pasal "typical MALAY" tu pula...ingat yea...agama ISLAM bukan hanya dianuti oleh orang melayu...ade juga yg berbangsa cina,india dan sebagainya.

    BalasPadam
  153. Kalo macam teddy bear kita simpan dalam laci tidak meletak merata-rta ?malaikat tak akan masuk juga ke?

    BalasPadam
  154. assalamualaikum..
    tahniah kepada penulis atas lontaran ilmu anda..
    tapi yang lain-lain nih.. jangan jadikan ia sebagai medium untuk pergaduhan.. kalau nak berhujah biarlah beradab.. dengan hujah berunsurkan hadith satu cara yang bagus tapi lebih baik syarahkn sekali untuk elak salah faham.. sebab apa ia haram sebab ia menyerupai kaum zionis geng dajal..
    tetapi kalu pakai niat perhiasan ?? macam mana..?? ada yang cakap niat tidak menghalalkan pemakaian.. hadith sahih bukhari.. dalam bentuk hadith ahad.. "setiap perlakuan bermula dengan niat... " dan ramai ulama' mensyarahkan niat ini membezakan adat dengan adat.. cuma saya nak cakap bukan ditaraf kita untuk membicarakan tentang hukum jika salah telahan kita.. bagaimana ?? dan janganlah kita terus ikut
    (taqlid) sesuatu budaya.. itu selidikilah..

    BalasPadam
  155. memang dasar nye kau tegur org macam semua org dah tahu , tapi sebagai manusia berakal yang lain2 ni , kena laa investigate dulu bende2 baru ni . jadi , think positive , y must marah org yang bercakap pasal tu . pikir dulu kan .

    no offense .

    BalasPadam
  156. assalamualaikum, terima kasih sebab share benda ni :| nyaris nak beli dah, :( eh, aku tak faham betoi, ada jugak manusia yg komen dekat atas ni, xleh terima kenyataan. pigi dah :P

    BalasPadam
  157. Seriouslyyyy bila tengok muka burung hantu tuh aku seram sorang sorang . haha . ada benda tuh tapi pakai sesekali jeh :] Nak tegur sket boleh ? Terima kasih sebab teguran awak kay . tapii nak cakap nihhh . kalau nak kaitkan buatan yahudi . majoriti dekat negara kita nih pon yahudi buat kan ? air coke , mcd , internet google semua . Am i right ? Kay tuh jeh . bye

    BalasPadam
  158. Post berguna Nak letak dlm blog boleh..i leave a credit.and a few interestin comment saya ambik ye..jgn marah

    BalasPadam
  159. sangat berguna entry ini .
    kepada yg tak setuju .
    shut up . korang just baca .k .
    salam .

    BalasPadam
  160. assalamualaikum..
    takperlu lah kita nk salah kn spe yg tulis blog ni. klu dia tak tulis smua org xkn tau. mmg dlm islam dh ckp yg kita xbleh simpan or pkai patung2 yg menyerupai bnde hidup. just ikot saje lh ap yg agama kita suruh. yg penting niat kita kn. xpyh lh kita pkir bnde tu freemason ke ap. Tp pd sy lh kan,sebaik-baiknya xpyh beli or pkai. xde ap yg menarik pun kt rantai owl tu. byk lg perhiasan yg cantik :) sy cme bg pendapat sy saje . tq

    BalasPadam
  161. thanks for the info ,hri tu ada beli tapi pakai 1 hari dah putus ,petunjuk kot hehe :) thanks very much :)

    BalasPadam
  162. Assalamualaikum.. thanks for sharing the info..

    Purpose saye tulis comment ini adalah untuk memastikan post blog ini nyata2 atau tidak.. Tiada kaitan dengan perdebatan atau menimbulkan huru-hara..

    Persoalannya,adakah tujuan sebenar pengukiran burung hantu ini hanya untuk dijadikan tande Freemason?.. Adakah ini berkaitan dengan pengukir2 freemason sahaja?

    Dan, teringat balik tentang gambar2 yang ada dirumah.. buku2, baju2 dan gambar2 haiwan dan org yg bernyawa.. adakah kita harus menghampuskannya?..

    Trimas..

    BalasPadam
  163. assalamualaikum.
    terima kasih atas info ini. nasib saya x beli! mata manusia sekarang mudah dikaburi...
    mohon share ye?

    BalasPadam
  164. *typing error
    membezakan adat dan ibadah

    BalasPadam
  165. thank for the info anyway. Kalau korang sibuk pasal burung hantu tu tp tak solat. Tak de guna jugak. Itu hanya utk peringatan kite je. Tp solat wajib ditunaikan. And sorry cakap aku ni membuat korang tersinggung. Aku bukan nya baik sangat pun :) assalamualaikum :)

    BalasPadam
  166. Assalamualaikum :) Terima kasih atas entry, benda ini memang patut di tegur. Harap admin bersabar dengan komen komen manusia yang tak sedar diri lagi.

    BalasPadam
  167. Hmm. Kan lebih baik jika entrie ini tegur orang ramai secara baik? Bukankah nak menegur orang Islam disarankan menegur dengan cara yg baik? Take note okay?:)

    BalasPadam
  168. Okay thanks for the new info . And now baru aku tahu pakai rantai owl tu haram . So , thanks alot :)

    BalasPadam
  169. Jangan terlalu mudah untuk jatuhkan hukum HARAM terhadap sesuatu benda. jangan main main dengan hukum Allah. ni cuma propaganda Yahudi untuk memberi was was dalam hati kita. sedarkah kita bahawa was was juga merupakan penyakit hati yang berbahaya.

    BalasPadam
  170. ni lah dunia..! bile alat semakin "MEMPERALATKAN MANUSIA" kita semakin "HANYUT" dan lupe.........
    terima kasih ;)

    BalasPadam
  171. assalamualaikum,okeyh let see kalau kte kata rantai burung hantu haram n kita nak boikot yahudi tp kenape kita still guna facebook yer...??kenape still on9 berhari2,,,bkn kate nk boikot ker kenape mkn kfc,mcd n minum coke,,,,,sebenarnye banyak yg kte kne boikot....dunia niey maya..banyak lg kte kne fikir yer

    BalasPadam
  172. dah terlewat untuk mengubah segalanye . freemason dah bertahun dulu menapak kat malaysia . ramai yg terikiut dengan kaedah barat . freemason , orang kafir mmg bijak . KPD sesiapa yg taktau apa tu freemason search je kat google . . .^_^

    BalasPadam
  173. Why so paranoid? It's Freemason only if you intend it to be Freemason. Tak payah kecoh sangat la pasal conspiracies to being down Islam. Not everything in the world revolves around Islam. Semua benda nak terasa, semua benda nak haram. Very Malay minded. And yes, I can say that, because I am Malay. And from what I see, he only people who kick up a fuss about trivial things like this are Malays.

    BalasPadam
  174. So before you go diving into things that are beyond your understanding, focus on your 5 prayers first. Puasa dah penuh ke? Are you a good Muslim yourself? The world thinks Muslims are crazy because of narrow minded paranoid people as yourself. Not everything is a conspiracy so tolong sedar diri sikit.

    BalasPadam
  175. kalau burung hantu tak boleh kita kna ikot jalan 7 la nampaknya....

    BalasPadam
  176. kalau mcm tue baju y bergambarkn burung hantu pn haram di pakai....

    xde benda laen ke nk sebarkn?

    BalasPadam
  177. kpd yg dah tahu, and still lagi nak pakai, pikir balik, benda tu perlu pakai ke? apa gunanya? cuma nak menunjuk kan, so, senang cerita tak payah la pakai, ha, kan tak susah. mudah je, tak payah nak susah kan hidup korang tu
    btw, entri yg bagus. kau teruskan je, asal kan maklumat yg kau dapat ni, betul, as long tak mengarut, okay

    BalasPadam
  178. thanks ye, nasib baik tak terbeli, hehehe,,

    kesimpulannya, kalau nak buat apa2 sahaja/beli, kene pikir dulu kan, bukan terus2 je buat/beli. semoga kita dilindungi Allah

    BalasPadam
  179. atas pendirian masing2 la nak percaya ,. tapi sbaiknya x pyh pkai la . mcm mngantung bntg mati jer . baik pkai mas ja la wahai wanita :) sbb aku pon bei. hehe ,. tpi x pkai. jd mcm ada bnd yg hlg untk pkai. entah bnd apa

    BalasPadam
  180. Bila saya baca entry niyy saya tak ada apa2 perlu dikata, cuma apa2 hal saya akan tanya org yang lebih arif drpd anda semua, sekian :)

    BalasPadam
  181. share ok....first tgk pon..rse cm teringin gk dlu..seb xbeli lg...lgpon benda 2 nmpk cm pelik ckit la kn...

    BalasPadam
  182. yg penting nawaitu kte...laen larh kte pengikut freemason..

    BalasPadam
  183. setuju sgt...sekarang ramai gila orang yg memakai rantai mcm byk sgt,, nasib baik aku tak pernah nk berminat langsung

    BalasPadam
  184. bagus2...keep it up haiyum..
    teruskan berdakwah..
    berjuang memang pahit kerana syurga itu manis...:D
    ape2 kate2 menyakitkan yg diterime buat mcm angin lalu je..
    inilah yg dikatakan dakwah sebab ia menempah susah,perlu menanggung derita dan menunggkah fitnah..[lirik lagu sunnah berjuang ..hehe]

    BalasPadam
  185. nice entry, thankz ya!


    sejak mula-mula lagi sy tengok owl necklace ni, saya macam tak suka tengok ukiran tu, tapi, pernah nak beli sebab gila dengan trend masa kini...

    nasib baik sy sempat baca post ni...
    sekali lagi terima kasih banyak2

    BalasPadam
  186. assalamualaikum , saya tak pasti pasal semua2 ini . tapi zaman sekarang ni kalau boleh semua benda nak di kaitkan dengan freemson , dajjal dan sebagai nya maksud saya senangkatan dgn nya . adakah anda kaji dari awal sampai akhir ? adakah kukuh bukti ini ? anda ada makmal dan sebagai nya ? jikalau ada orang ajak berdebat adakah anda berani ? saya xcakap semua benda ini salah . ada kemungkinan betol dan salah . tapi apa2 pon . lebih baik kita tanya ustaz . tapi kalau nak diikut kan benda2 mcm loket ke ape menyurapai haiwan memang tak elok di pakai . sebab mak saya slalu cakap benda mcm tu seperti patung dan lain2 . so apa yang sedara sampaikan ni ok . boleh diterima . tapi pasal banyak sangat dah zaman sekarang ni setiap benda mesti dikaitkan dengan freemason , dajjal dan sebagainya . saya cuma nak tahu . adakah anda kaji betol2 ? dari A-Z . seperti kita belajar di peringkat master atau pon Phd . kita perlu buat thesis . kira macam tulaa kot . tapi terima kasih kerana kongsikan hal ini . mintak maaf kalau ada tersalah cakap . :)

    BalasPadam
  187. ...semua makhluk kan ciptaan Allah..kenapa lahh yang komen ni macam nk kutuk2 sangat,,,siap ada yang kata internet nihh sume ciptaan yahudi,,teknologi ni sume ciptaan dia,,ingatlah sikit yang bagi kafir tu ilham n kepandaian tu kan Allah...kalau nk tegur..biar membina..Malay minded tak boleh ke?apa masalahnya?kolot..bagus sangat ke pemikiran yang bukan Melayu ni??Allah kurniakan akal untuk kita berfikir,,post dia ni informasi je,,untk kita take note

    BalasPadam
  188. Maaf kalau tersilap tp dr ap yg sy tau kalung burung hantu ni dipakai oleh satu kumpulan berdaftar di malaysia maybe nme'y "Utara Selatan (US)",....maybe betul atau salah.

    BalasPadam
  189. Assalamualaikum...

    thanks kerana berkongsi maklumat yang amat berguna ini...

    terima kasih juga di atas terguran dan peringatan saudara penulis mengenai apa yang telah di lihat...

    pada saya,x salah untuk seorang itu untuk berfesyen...cuma apa yang penting adalah "Nawaitu" yakni NIAT si pemakai itu...

    seandainya,sipemakai hnya memakai mengikut peredaran fesyen semasa,pada saya tiada salahnya...namun haruslah di ingat...jangan terlalu OBSES dengan apa yang di ikuti [peredaran aliran berfesyen zaman kini] itu...

    apa2 pun...tepuk dada,tanya selera~...

    dan yang paling penting... "Dont judge the books,only by the Picture" [saya reka sendiri..hehe]...

    maaf kalau ade yng x suka dgn apa yng saya ckp kan ini... [saya sekadar menyampaikan pendapat saya]

    peace uolz~

    v(n_n)v

    **Thanks again BlogWriter for the good info**

    BalasPadam
  190. adoiiiiyaii .. asal bnde baru nak naik je , dan2 lah haram lah jadah ape lah .. tlong lhaaa .. dun be like narrow minded , negare da maju beb .. mcm aritu kes tudong yuna n hana tajima 2 , rmai buat entri psl tdong 2 ikot sister kat gereje 2 sbb berlilit bgai .. tp ustaz bg ceramah kt msjid bnde 2 dah di sahkan tade papepon , tp mulot kowang yg cm loji , tau x ? sme lah gak mcm mengaibkan smone .. get it ? so kali ni rantai owl ? woi klu aptb baik ko tayah pkai pape . ikot niat lah beb . herhhh ~ ,lain kali lau alang2 nk wat bnde bodo baik ko tulis rantai bntuk T 2 x bole pkai .. sbb ape x tulis ? sbb sume da tau kan ..

    BalasPadam